Ingen torgskräck här inte

Tekniska nämndens ordförande Pelle Skerup inviger genom att ringa två gånger i klockan. Lars Ahlkvist till vänster övervakar så allt går rätt till. Foto: Margarita Kradjian

Idag har vi i Hörby invigt vårt nya Nya Torg. 650 000 gatstenar utlagda – svårt att uppskatta till hur många Göteborgskravaller det räcker till. Det är nog inte stenen som är den begränsande faktorn i detta sammanhang. Pelle Skerup berömde projektledare Anna Palm på Tekniska kontoret för det väl genomförda arbetet. Jag kan inte göra annat än att hålla med. Hatten av, det här blev riktigt bra!

Det var en invigning med många samtal med Hörbybor. Jag pratade länge med en äldre herre som var ute och fotograferade. När jag berättade att att jag var aktiv inom politiken frågade han ”Vilket parti tillhör du?” När jag berättade att jag representerar Moderaterna, då sa han ”Men du kan vara en bra människa trots det.” Underbar kommentar!

Av en av våra äldre partikollegor fick jag reda på att torget hette ”Grisa-torget” förr i tiden. Vet inte om jag tycker Nya Torg är ett bättre namn när första chocken lagt sig. Om inte annat skulle vi ha ett unikt namn på torget om vi bytte tillbaka till originalnamnet. Vad tycker du?

Det märktes dock att Socialnämnden är högt på agendan; ersättningar, underskott och schismer; allt diskuterades grundlig. Härligt att vi har engagerade kommuninvånare.

En gammal goding som kom upp är kvaliteten på protokollen. Som utomstående är det mycket svårt att hänga med, vilket jag själv upplevde innan jag kom in i den politiska loopen. Mitt medborgarförslag i ämnet blev i princip inte genomfört med hänvisning till kostnadsökning och personuppgiftslagen. En förbättring blev det dock på tekniska nämndens protokoll tack vare nämndssekreterarens engagemang. Kanske är det dags att aktualisera frågan igen. Det borde vara självklart att informationen som man fattar beslut på skall framgå.

Jag känner att denna torginvestering på 20 miljoner kronor är förpliktigande. Hur går det till att få torget levande, även när vi inte har kulturkalas och Hörby marknad? Kan vi få ett levande torg mitt i Hörby, som man har lyckats med i Malmö och Möllevångstorget (fast då utan skottlossningarna). Ytterligare en stenöken är inte vad vi behöver.

Artikel i Skånska Dagbladet: Rockade loss på torgfesten

Se mer bilder från invigningen av fotograf Margarita Kradjian på Flickr.

3 svar på ”Ingen torgskräck här inte

 1. Pingback: Vi hade ju i alla fall med vädret « perelis.se

 2. Peter Andersson

  Jag hoppas att ni inte har haft pris på stensättningen och godkänt arbetet . Något så dåligt har jag inte sett i hela mitt långa liv.
  Nivåskillnaden mellan vissa av de stora stenarna är så stor att man snubblar över dem.
  Vill ni ha folk på torget får ni sätta en kombinerad glass & korvkiosk mitt på. Nu sitter man på Gamla torg istället.
  För övrigt är minskningen av parkeringsplatser i centrum förödande för handeln.

  Svara
 3. Per Elis Jansson Inläggsförfattare

  Hej Peter, du är den andra jag hör berätta om detta. Jag är själv ingen expert på stenläggning eller ens ringa praktiskt lagd… Var finns de värsta exemplen på torget? Kan du ta en bild om MMSa den till mig?

  Det är faktiskt på gång med anbud på en glasskiosk om jag fattade dragningen från samhällsbyggnadsförvaltningen rätt på senaste kommunstyrelsesammanträdet.

  Att sedan få liv i det hela tar nog sin tid eller som det heter ”modern handelsplats med gamla vanor” – men att få dit bondens marknad eller annan torghandel skulle nog lyckas om det var gratis initialt. Har du några idéer?

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.