Kaosets väktare, är månde Gud i närheten?


Vi börjar vänja oss vid dem nu – insändarna från Miljöpartiet i Hörby som pekar på att Miljöpartiet är det som är garanten för att Hörby inte rasar ner i avgrunden. Personligen tror jag att det säger mer om Miljöpartiets självbild än om politikens möjligheter att påverka. Men vem vet, jag kan ju ha fel…

Insändare SkD 2012-02-11

Insändaren till Skånska Dagbladet 2012-02-11 från Miljöpartiets socialnämndsrepresentant. Denna gång utan att partiets chefsideolog, tillika ordförande, var medförfattare. Som jag skrev igår är jag bara förvirrad av texten. Läs insändaren till höger här först och följ sedan med på resan för att analysera vad som faktiskt står där.

Vi tar det stycke för stycke så att vi kan nyttja den fina struktur som texten besitter i sitt orginalutförande:

”Resultatet av fullmäktige blev att avvakta arbetsmiljöutredningen kring politiken och socialförvaltningens organisation”

Fel, resultatet av fullmäktigebeslutet blev att avvakta den pågående organisationsuppdateringen som pågår inom socialförvaltningen. Det har absolut inget med arbetsmiljöanmälan att göra. Läs beslutet i KF protokoll 2012-01-30 §14 s21. Man fortsätter:

”Förhoppningsvis manar beslutet till besinning hos de som är upphov till turbulensen. Till att vi nu alla får arbetsro. Det är olyckligt att det blivit tvivel om vilka värderingar som råder inom en del av femklövern”

Fel, Miljöpartiet visar inget tecken till att besinna sig. Vem var det som initierade turbulensen? Socialnämndens ordförande valde själv att sätta igång upplösningsprocessen, och när man fått nobben av både sin egen nämnd och fullmäktige fortsätter den subversiva verksamheten på bloggar och insändare. Tvärt om tycker jag att processen tydligt visar vilka värderingar som råder hos vissa av femklöverns medlemmar. Läs bara nästa stycke i insändaren:

”Turbulensen inom Moderaterna har lett till spekulationer om att Miljöpartiet lämnar samarbetet. Spekulationerna är naturlig, för detta är värderingar och beteenden som ligger så långt ifrån Miljöpartiets egna som det bara är möjligt.”

Fel, eller kanske rätt men inte som skribenten avser. Jag vet inte hur långt Miljöpartiet har halkat utför den ishala moraliska slänten under vintern, men att jag som moderat är komfortabel med Moderaternas värdegrund, det råder det ingen tvekan om. Talande är dock att Miljöpartiet fortsätter skjuta på Moderaterna som varandes Hin Håle själv. För om vi så vore, är nästa stycke rent logiskt:

”Men om vi lämnar riskeras, som SkD löpsedel  sade ”Politiskt kaos i Hörby”. De värderingar vi motsätter oss skulle flytta fram sina positioner och andra flyttas ur vägen”

Kaos är granne med Gud heter det ju, men nu snackar vi Hin Håle och att Miljöpartiet är självutnämnda väktare för allt det som är bra i Hörby. En juste självbild med inslag av högmod må jag säga och vi vet ju vad som kommer efter det… För att lägga mer vikt vid den tomma retoriken hänvisar man till Skd som om det är en journalistisk objektiv bedömning om läget, att ”politiskt kaos i Hörby” råder, när det defakto är ett citat från skribenten själv i Skd 2012-02-01. Snacka om cirkelbevis! Man fortsätter:

”Hur blir det då med rollfördelningen mellan politik och förvaltning? Hur blir det med egenintresse i förhållande till allmänintresset? Eller för den delen uppträdandet som förtroendevalda? Vilket Hörby står vi inför då?

Vi tror att det är en mörk era för Hörby som det skulle ta många många år att hämta sig ifrån”

Rollfördelning? – Menar man att politiker flyttar in till förvaltningen? Egenintresse? – Menar man skyhöga arvoden? Uppträdande som förtroendevald? – Menar man osakligheter, rykten och spekulationer från talarstolen i fullmäktige? Med Miljöpartiet på denna kurs kommer det i alla fall ta, inte Hörby, utan Miljöpartiet själva, många år att återhämta sig från den vägen de har slagit in på.

”Vem skall då våga ställa sig upp när man vet att trakasserier, utfrysning och förtal väntar om man gör det.”

Vem är det som står för förtalet?  Vem är det som står för trakasserierna? Vem är det som försöker frysa ut Moderater från Socialnämnden? Om det är förtal, varför har det inte polisanmälts? Här är det ledamöter som står upp för en konsekvent politik i socialnämnden och dessa försöker man skjuta ner med alla till buds stående medel. Nu senast krönt med en drakonisk handling som upplösning. När inte det gick är det tillbaka till trakasserierna och förtalet; nästa stycke exemplifierar:

”Nu måste  ansvaret om kommunen gå före alla andra prioriteringar. Därför har vi i nuläget valt att inte lämna utan att avvakta och fortsätta stå upp för mänskliga värderingar tills vi vet vart femklövern landar i sitt värdegrundsarbete.”

Hur kan man komma fram till att man vill vara en del av en grupp som man påstår ha ett värdegrundsproblem? Har man själva inte konstaterat att makten har korrumperat så till den milda grad, att man trots detta ”problem”, inte ser anledning att lämna? Återigen hävdas att en femklöver utan Miljöpartiet skulle vara en omänsklig konstellation. Är det så man ser på oss andra partier? 

Insändaren tycker jag andas mycket mer om hur miljöpartiet i Hörby ser ner på andra partier än om vilka värden de själva står upp för. Hela insändare upp till denna punkt har handlat om att man egentligen inte vill vara en del av femklövern i Hörby och därmed är deras beslut att stanna helt barockt.

”Sitationen innebär ett viktigt vägskäl där alla partier inom femklövern behöver ta sig ordentliga funderare. Där varje enskild ledamot i fullmäktige måste fundera igenom vad hon/han har sitt mandat till. Om de som vill ta ansvar för kommunens framtid ställer sig upp tillsammans, då finns det hopp.”

Intressant att man först nu börjar reflektera om den enskilde ledamotens mandat och vad man skall ha det till. Den 30 januari ville man beröva den enskildes mandat i en palatskupp, nu bejakar man dess näst intill okränkbarhet. En resa som heter duga på under två veckor, men på tok för sent.

Till sist skriver skribenten under insändaren med ”Socialnämndens ordförande” vilket är intressant. För vi noterar att hon inte representerar nämnden i något avseende i insändaren. Nämnden själv har varit extremt tydligt med att den inte anser det vara befogat att läggas ner baserat på den argumentation som framförts.

Det har varit mycket snack från kuppmakarnas sida om mobbing från oss som driver en konsekvent linje om att budgetsaneringen skall går före allt. Gång på gång kommer kuppmakarna tillbaka med argument likt de i ovan insändare. Det är klart att vi alla måste stå upp för vår agenda och inte acceptera att någon upprepat kastar skit på oss. När man då konsekvent står upp för sin åsikt kallas man för mobbare. I själva verket är det kuppmakarna som är självmobbare, då man gång på gång utsätter sig själva för pinsamheterna, ungefär som boxningens nobel art of self demens. Det är precis vad som pågår här – det blir inte bättre av att dunka huvudet i samma vägg hela tiden – väggen ger inte vika, utan det gör bara mer ont!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.