Kommunen likabehandlar Ludvigsborgare


Efter mycket kommunal vånda beslutade Hörby kommun slutgiltigt  den sista oktober att kommunen tar över ansvaret för vägarna i Ludvigsborg. I närtid betyder det att kommunen tecknar avtal med snöröjare för att hålla våra vägar rena i vinter.

Jäviga kommunpolitiker från Ludvigsborg - Helen, Torbjörn och jag får en välbehövlig paus från långt fullmäktigemöte

Innan beslutet kunde fattas hade ärendet genomgått en beslutssnurra utan dess like i kommunstyrelsen och i dess arbetsutskott. Många KS ledamöter har ändrat åsikt under resans  gång, mest beroende på att det urprungliga löftet till vägföreningen, inte hade någon som helst backning bakåt. Beslutet blev att ta pengarna från kassan för oförutsedda utgifter; namnet på den kassan är talande för hur ärendet har hanterats. Nu återstår det att se hur denna förutsedda utgift kommer hanteras 2012 i kassan för oförutsedda utgifter.

Övertagandet är en konsekvens av ett medborgarförslag som lämnades in för ett år sedan av en kommunmedborgare. Medboragarförslaget lyfter fram problematiken med att kommunen inte behandlar invånarna i Ludvigsborg lika. Det är otroligt positivt att enskilda individer har möjlighet att utnyttja denna möjlighet till demokratisk ventil, som medborgarförslagen innebär.

Innan medborgarförslaget lämnades in föregicks ärendet av år av diskussioner mellan vägföreningen och kommunen, utan att kommunen förstod problematiken som lapptäcket av kommunbetalda medlemmar i Ludvigsborg gav upphov till. Det var precis som om budskapet om kommunallagens krav på likabehandling inte respekterades för förvuxna sommarstugeområden.

Så visst är detta en seger för Ludvigsborgarna, men mer än så, är detta en seger för medborgarens makt att påverka.

Artikel i Skd 2011-10-02.

8 svar på ”Kommunen likabehandlar Ludvigsborgare

 1. Snorkfröken

  Ja, jag ser fram emot att även de delar av kommunen som finns bortglömda allra längst ner i sydvästra hörnet så småningom ska få en vettig väghållning skött av kommunen 😉

  Svara
 2. axel eriksson

  Jag har läst Lars inlägg.
  Jag måste hålla med ”de som inte tycker att Ludvigsborg…..”. Varför är Ludvigsborg viktigare än Svensköp? Eller Askeröd? Kan det vara att det bor fler kommunfullmäktige/kommunstyrelseledamöter i Ludvigsborg? Som Lars skriver skall ju alla behandlas lika i hela kommunen.
  -Alltså är inte Ludvigsborgare något speciella!
  -Alltså skall alla ha kommunal väghållning
  -Alltså är jag tacksam att få reda på till vilken avdelning i kommunhuset jag skall skicka min nästa räkning från vägsamfälligheten, eller är det även i framtiden meningen att vi i kommunens östra del skall betala såväl skatt som vägavgift medan andra ”bara” betalar skatt?

  Svara
 3. Lars Ahlkvist

  Det underlag för beslutet som Tekniska Nämnden ställt sig bakom för att rekommendera ett övertagande baserar sig på ett antal fastigheter och antal fastboende som uppfylls i Ludvigsborg/Röinge och på Enevången. Inte i andra delar av kommunen. Och de principerna ställde sig fullmäktige bakom.

  Svara
 4. axel eriksson

  Jag hade tydligen fel!
  Ludvigsborgarna är tydligen unika! Medan vi ”andra” inte räknas som lika fina!
  Eftersom Lars i sitt inlägg anför att han, som tidigare ordf i byaföreningen,under lång tid arbetat för att Ludvigsborgarna skall slippa vägavgift utgår jag från att han INTE deltog i omröstningen. Det är ju ett tydligt fall av intresse-/delikatessjäv.
  I beslutet från fullmäktige, som ännu inte finns justerat,kommer det tydligen att framgå att ALLA INVÅNARE I HÖRBY KOMMUN INTE SKALL BEHANDLAS LIKA!!!

  Svara
 5. Lina Sofie

  Axel,

  Ludvigsborg var unika i den mening att vi hade medlemmar som kommunen sedan flera år tillbaka betalade medlemsavgiften för och medlemmar som de inte betalade för – alltså orättvisa inom samma förening … allt enligt ett beslut som kommunen inte lyckades ta fram under min tid som ordförande i för vägföreningen.

  Om ni har samma orättvisa inom er förening så borde ni kunna driva samma fråga som vi.

  Om inte så kan ni ta reda på vilka principer som man nu fattat detta beslut på och jämföra er mot dem … uppnår ni kriterierna och inte får gehör så släng in ett medborgarförslag – det är mitt tips.

  Rent generellt så är kommunen inte skyldig att ta över vägansvaret – men nu verkar ju kommunen ha fattat beslut om att göra så om ett par kriterier är uppfyllda (om jag förstår Lars rätt).

  Jag är inte helt hundra men jag tror att det är så att kommunen sköter vägarna för antingen Osbyholm eller Östraby trots att de har en vägföreining – enligt samma gamla beslut som jag nämnde ovan… ta reda på det och använd det när du skriver ditt medborgarförslag 🙂

  Lycka till … /L

  Svara
 6. Snorkfröken

  Mitt inlägg var närmast menat som ett skämtsamt inlägg. Jag är mycket väl medveten om att ”min” väg sköts på ett utmärkt sätt av Trafikverket, trots att vi inte är fler än ca 20 hus och att det är en gammal ärevördig grusväg (dokumenterad redan i mitten av 1600-talet). Snöjröjningen fungerar alldeles utmärkt – trots avståndet till stora vägar – påfyllning av grus fungerar också alldeles utmärkt. Så, strängt taget är jag väldigt nöjd med nuvarande ordning och har ingen anledning alls att vara ledsen eller arg 🙂

  Svara
 7. axel eriksson

  Hemkommen efter en (eller snarare två) släktträff(ar) i vårt västra Grannland ser jag att Lina Sofie tycker att jag skall lämna ett medborgareförslag. Jag tror inte att det hjälper eftersom kommunen har tagit den för Ludvigsborg skräddaresydda lösningen som en ”likare”. Med hänsyn till Lars Ahlkvists uttalanden här och på sin egen blogg, kan jag bara konstatera att han handskas ganska vårdslöst med sanningen.
  Först skall ALLA i Hörby behandlas lika. (”och det är jag glad för”)
  Sedan är ALLA reducerat till ALLA i Ludvigsborg!?!
  Jag tycker att man kan kräva av ett kommunalråd att han (eller hon) hela tiden skall vara tydlig och tala sanning!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.