Vem är det som inte lyssnar?

Är det någon som säger något obehagligt eller är det bara brandlarmet?

Det verkar som om det finns ett parallellt universum, dit vi vanliga kommunmedborgare inte når. I detta universum finns det en socialnämndsbudget som kommer i balans med det budgetförslag som föreligger. På måndagens fullmäktigemöte berättade jag om diskrepansen mellan karta och verklighet – osäkert om någon reagerade?

Socialnämndsordföranden hävdade att socialförvaltningens kostym inte kommer att behövas banta  – inget kan vara mer från verkligheten – det är precis vad som måste hända och vad som kommer hända.

Artikel i Skånskan 2011-11-02 gör gällande följande:

Socialnämndens budget förstärks med åtta miljoner kronor, samtidigt som nämnden har aviserat besparingar på 16,5 miljoner kronor nästa år.
– Det är viktigt att nämnden får känna att man har en realistisk budget. Man står fortfarande inför en tuff uppgift, och det är viktigt att nämnden får arbetsro och kan fokusera på huvuduppgiften.

Utsagan efter tankstrecket kommer från kommunalrådet. Det är precis som att den senaste dramatiken i socialnämndens resultatuppföljning gått kommunledningen förbi. Självgodheten är anmärkningsvärd. Tyvärr kan man inte förvänta sig något annat med ett ego som är masserat  till den grad, att om motsvarande övning genomförts med en glasstav och kattskinn, skulle en kraftig ljusbåge uppenbara sig mellan staven och närmaste jordning.

”Får känna … realistisk budget, ”arbetsro” och ”fokusera på huvuduppgiften”… Vi moderater tillsammans med centerpartister och SPI:are i socialnämnden har stångat oss blodiga det första halvåret för att föra upp ekonomistyrningen på dagordningen i nämnden… ”fokusera på huvuduppgiften”; Det är ett hån, att 10 månader in på året komma i futurum form och prata om huvuduppgiften, precis som om vår kamp i nämnden inte har existerat! Jag blir smått besviken på moderaternas andranamns uttalande.

Det var roligt att höra flera talare i talarstolen prata om ekonomistyrning. Tyvärr verkar det som att de flesta talare tror att detta bara handlar om att ha koll på pengarna. Ekonomistyrning handlar om att styra resurserna, oavsett om det är pengar, personal eller gummiband till avsett område för att uppnå målen. Att föra in detta på den stående agendan, att kunna ”hålla i pengarna”, att kontinuerligt jobba för att bli mer effektiv, verkar vara den stora utmaningen för oss nytänkare att implementera i legacy organisationen.

11 svar på ”Vem är det som inte lyssnar?

 1. Daniel Oja

  Det skarpaste förslag jag sett presenteras på denna sida är att spara in hundralappar på arvoden. I praktiken har det varit stolliga förslag om delegationsordningen som äventyrar rättsäkerheten, lägger tjänstemanna uppgifter på politiker och stoppar upp allt väsentligt arbete. Vi har iofs även sett ett kompakt motstånd mot att utomstående revisorer granskar verksamheten något som är fullkomligt självklart i alla andra nämnder.

  Nytänkare? Populismen är gammal som gatan.

  Svara
 2. Björne

  Femklöverns s.k ledare ”står för brett ledarskap,lyssnande,inkluderande, intrigitetsfullt värdegrund, tydlig värdegrund ” m.ed flera floskler som endast leder Hörby kommun till splittring , osämja och ekonomisk turbulens!
  Per Elis förfaller ha insett detta!

  Svara
 3. Daniel Oja

  Björne, det som framförallt skapar splittring är när man har folk som är med och bestämmer, kommer överens, tar beslut om saker men som ändrar sig innan bläcket torkat. PerE skriver om kommunalrådet som moderaternas andrenamn, trots att han själv varit med och röstat fram Lars Ahlkvist som första namn. Det är symptomatiskt för ”arbetssättet” hos en sann populist.

  Svara
 4. Lars Ahlkvist

  Det är alltmer sorgligt att läsa PerElis Janssons blogg. Utfallen, de hårda dömandena, självrättfärdigheten och anklagelserna.

  Jag får känslan av en person som tyvärr inte mår särskilt bra. Som har en oerhörd aggressivitet, som riktar sig mot det parti han själv företräder.

  De attacker som hela tiden kommer kan jag inte känna igen mig i. För det är i samförstånd femklövern uppnått så goda resultat, och det är fientligheten och missämjan som bl a PerElis står för som hotar en gemensam framtid som lovar så mycket.

  I företagsvärlden så förekommer det inte att man först fattar gemensamma beslut om framtiden, och sen låter någon ägna mycket tid åt att kritisera det som beslutats gemensamt. PerElis var med och beslutade om femklöverplattformen, var med och beslutade om rollfördelningen i styrelser och nämnder. Och nu skriver han om hur PerElis, Centern och SPI försöker bilda en egen majoritet i Socialnämndne. Inget som har tagits upp i seriösa sammanhang, utan en liten klick splittrare och oroshärdar ägnar sig åt i det fördolda. Och när det skulle kunna diskuteras, så utesluts vissa från samtalet.

  Det är ett arbetssätt och ett förhållningssätt jag inte kan stå för. Det är ett arbetssätt och ett förhållningssätt som skadar det moderaterna i Hörby stått för länge. Det är ett arbetssätt och förhållningssätt som är i motsats till värderingar om generositet och humanism, om samarbete och konsensus, om att bygga framtiden i ett lyssnande och tryggt förhållningssätt.

  Konflikt, oro, anklagelser, argsinthet, dömande. Så är den värld och verklighet jag möter på denna blogg, och den är inte min. Och den har aldrig varit moderaternas heller.

  Jag hoppas PerElis kan komma bort från detta negativa synsätt, och önskar all lycka om han försöker. För en PerElis som bejakar sina positiva sidor har mycket att bidra med. Men just nu upplever jag en destruktiv inställning, som slår åt alla håll, okontrollerat och utan bas i fakta och verklighet. Sorgligt är det.

  Svara
 5. B.A.L

  Lars Ahlkvist slår sig för bröstet och fördömer de arbetssätt som han själv är duktig på att använda och kamoflera på ett mästerligt vis.
  Försök samarbeta med dina egna i stället för att ta alla andras parti.
  Du hänger ut dina egna i olika medier och använder t.om andra
  samarbetspartier som bollträ för din egna gömda agenda.
  Förtroendet för dig vacklar hos många av oss.

  Svara
 6. Lars Ahlkvist

  Hej B A L – du är välkommen att träda fram med hela namnet och berätta om Dina synpunkter. Sp blir det lite mer ärligt och rakt.

  Jag läser De värdeord PerElis använder mot flera inom M och femklövern, och det skäms jag för att se. Sandlådenivå är det. Så det krävs mer än att gömma sig bakom pseudonymer för att få mig att hålla tyst. Särskilt när de är hopsatta för att antyda att det är en partikamrat i farten:-)

  Svara
 7. Lars Ahlkvist

  Förresten, att hävda att inte Socialnämndens ledning inte vill krympa kostymen är ju bisarrt mot bakgrund ab de beslut som fattats att sänka kostnaderna med 16,5 Mkr. Har försöken att exekvera/implementera och elaborera i legacyorganisationen blivit för mycket? Bättre att hålla nivån till att bara läsa vad som står i handlingarna?

  Nej, det finns en liten klick inom moderaterna som vill illa, som förstör. Dessa missnöjets apostlar bör betänka vart de är på väg, och jag tror att de som är beredda att följa dem på vägen är få.

  Svara
 8. Per Elis Jansson Inläggsförfattare

  Hej Daniel, du får gärna kalla mig populist, det spelar mig ingen roll. Om konsulten läser jag i arbetsmiljöanmälan från CMU:

  ”Då den nu sittande socialnämnden tillträdde vid årsskiftet köpte de in en extern revision för att titta på verksamheten och revisorn kom bland annat fram till att underskottet till viss del beror på att vi inte har tillräckligt med egna insatser inom kommunen som vi kan besluta om. Detta visste vi redan på CMU”

  Men jag har ju erkänt (om det är lite fingerpekande som du är på jakt efter) att rapporten var nödvändig, ety några profeter i egen stad kan uppenbarligen inte finnas inom SN/förvaltningen.

  På tal om rätt och fel; kommer ihåg denna kommentaren (http://www.perelis.se/?p=1466&cpage=1#comment-475) från en läsare:
  ”Trots detta så har underskottet i socialnämnden halverats på kort tid. Det kan man i första hand tacka socialnämndens ordförande Jane Cimmerbeck för, hon har oförtrutet arbetat vidare även om hon motarbetats under större delen av tiden. I andra hand så får man vara tacksam över de femklöverkollegor som undrat men ändå fortsatt blicka framåt. Jag vill också lyfta fram Susanne Meijer som i form av opposition haft möjlighet att bokstavligen låta det gå åt skogen men som istället valt att ta ett kommunansvar. ”

  Populisten kritiserades för att han påtalade att ingen riktig budget fanns. Inte speciellt populärt, varken då eller nu, men tyvärr ack så sant.

  Nu är vi på -28Mkr, 4Mkr mer är förra regimen. Och inte hjälpte PWC rapporten heller att stämma i bäcken, då de inte med ett ord berörde ekonomistyrningen. Jfr analogin med tåget och rälsen från fullmäktigemötet.

  Och så har vi detta med andranamnet: Det är en dynamisk värld vi lever i; ett beslut för ett år sedan kan omprövas när som helst. Nervositeten och revirhävdandet indikerar att det finns en medvetenhet om detta. Att det har skett en förändring i basen för ställningstagandet är tydligt, bland annat när man läser kommentarerna från andranamnet ovan.

  Rent generellt så kan man säga, att en man som gång på gång offentligt behöver betona och framhäva sitt fantastiska ledarskap, på bloggar, i tidningar och på möten, har bevisligen tappat det någonstans på vägen…

  Visst beklagar jag det, men något överseende med det har jag inte.

  Svara
 9. Lars Ahlkvist

  ”Rent generellt så kan man säga, att en man som gång på gång offentligt behöver betona och framhäva sitt fantastiska ledarskap, på bloggar, i tidningar och på möten, har bevisligen tappat det någonstans på vägen…”

  Ja, din förmåga att stå upp för ett bra lagarbete når ju ständigt nya höjder. Och kanske skulle Du betänka något av Ditt bloggande i Din kritik. Som ”nytänkare”, utan att behöva blanda in hela m-gruppen. Dör Du kräver att andra ska köpa Dina förvandlningar av sanningen. Dina förringanden av andra, din oförmåga att stå upp bakom skarpa beslut. Som i andra sammanhang förhärligar sina egna tyckanden, förminskar andra. Jag förstår faktiskt inte varför Du är medlem i ett parti dom vill lyssna, när Du hela tiden ger uttryck för motsatsen. Tror det är till skada både för Dig själv och oss andra. Hoppas Du hittar mer rätt i tillvaron framöver och kan må bättre i Dig själv.

  Svara
 10. Victoria

  Lars,

  Du rider mycket nära vinden, på gränsen till förtal skulle jag föreslå.

  Victoria.

  Svara
 11. Lars Ahlkvist

  Victoria, mycket olika åskter i förhållande till PerElis har jag. För jag står upp för ett gott femklöversamarbete som lett Hörby framåt i flera år. Som löst problem som funnits i årtionden. Det vill PerElis riva ner, och är en konflikternas apostel i Hörbypolitiken.

  Det är nåt jag står upp mot, och hävdar vore dåligt för Hörby om det får en bredare förankring. Inte särskilt orolig för det, för personer som exkluderar, nedvärderar, hånar, förringar, vägrar lyssna – de får inte så mycket gehör, De riskerar skrämma bort genom sit konfliktsökande, men de får oftast andra att gemensamt säga ”Nej, det här beteendet, de här värderingarna kan jag inte stå för”.

  För sån är mänskligheten, de står upp för ljus och sanning när det behövs.

  Du sa nåt om förtal, exemplifiera gärna. Hur kan det vara det när vi diskuterar olika åsikter? Lätt att sånt uppfattas som ett nytt exkluderande.

  Ser att PerElis med gelikar under flera månader ägnat sig åt dömanden av femklöver- och partikollegor. Tröttsamt, splittrande, lite lätt hopplöst. På vilket sät för det Hörby framåt?

  Dags att fokusera på huvuduppgifterna, och då är det dags att bestämma sig för om man vill vara en positiv kraft eller ett drivankare.

  För mig är det ett oerhört lätt val.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.