Live-diskussion om vindkraft på Linderödsåsen

På marknaden besöktes perelis.se IRL av många spännande och tongivande debattörer i Hörby-myllan. Dessa bestod även av representanter från bevara Linderösåsen. Denna förening kämpar mot de långt framskridna kommunala planerna på att tillåta etablering av vindkraftverk i den tidigare orörda miljön.

Se videon på Youtube (tyvärr var ljudet mycket dåligt, men sätt på textningen så går det lättare att hänga med i resonemanget):

Kommunstyrelsen har sedan i våras gått vidare med detaljerade och kostsamma artinventeringar i området trots att man inte har undersökt om det finns något folkligt stöd för att utpeka området som lämpligt för vindkraftsutbyggnad.

Faktum är att det finns goda boendemiljöer i området och området är tills nu oexploaterat av storskalig industriverksamhet. För mig handlar frågan om hur vi i kommunen tänker oss resurshushålla med de unika naturresurser som vi har.

Frågan som man ställer sig, och som kom fram tydligt under samtalet på marknaden, är om det är nödvändigt att genomföra detta projekt för att minska växthusgasutsläppen. Svaret är nej. Vad som skulle motivera fortsatt utbyggnad är om kossorna och fordonen båda drevs med el, men så är inte fallet – i alla fall inte just nu.

Dessutom så el-exporterade Sverige mer än någonsin tidigare förra året (se energimyndighetens hemsida) på grund av ökad nederbörd. Klimatmodellerna säger att vi kommer i framtiden ha fortsatt stor nederbörd samt mildare vintrar, så möjligheterna till export blir större.

Jag kan bara konstatera att vi lider under ett nationellt mål om vindkraftproducerad el. När det blåser ordentligt här i Skåne blåser det ordentligt i Nordtyskland och Danmark också, så priset för elen går ner. Förra vintern var den gratis under några dagar i Danmark när det blåste.

Skall vi i kommunen fortsätta att dansa denna tango till illa stämda instrument, eller är det dags att börja tänka själva vad gäller hur vi disponerar vår mark?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.