Maskrosorna kanske inte är så djuprotade i alla fall

Idag har det varit trädgårdslördag. Mitt riktiga jobb har tagit mer tid i anspråk än vad min trädgård tillåter för att hålla jämna steg med ogräset. Dessutom händer det mycket inom politiken som tar min tid i anspråk. Dessa händelser inverkar menligt på effektiviteten i trädgårdslandet också visar det sig.

Mina blåbärsplantor hade blivit övervuxna av det omgivande ogräset, så det var akut att ta hand om dessa. Tyvärr fanns det fullt med det långa ogräset med klibbiga bollar på som rev av nästa alla blommorna på blåbärsplantorna. Nåja, några blommor finns kvar efter operationen så den som lever får se om man kan få tio blåbär till hösten.

Ett annat akut ärende var dahliarötterna som tills idag låg i en låda i källaren. Täckta med byggdamm stack det fram några vita utskott i trevande försök att sätta igång sommarsäsongen. Jag tar ut dem och lägger dem i dammen så att de får dra till sig lite vatten efter vintervilan.

I år skall jag ha dem på framsidan, och har utsett området runt den haltande magnolian. ”Haltande” eftersom det är något djur som äter upp bladen precis efter blomningen. Även magnolian är överväxt av ogräs; vanligt gräs, kirskål och maskrosor. Precis nära stammen är det med en kirurgs precision som jag jagar bort ogräset. Men den stora utmaningen var att reda ut rötterna – vilken rot tillhör vilken växt? Inte helt trivialt att reda ut – de flesta rök måste jag tyvärr erkänna.

Med kirurgisk precision har ogräset ovan jord avlägsnas, men vad som döljs i jord kommer fram i frånvaro av lukning. Rimmar inte lika bra som orginalordspråket dock...

Tanken är att skapa en frizon i form av en båt runt magnolian så att det är lätt att klippa runt den med gräsklipparen. I denna frizon planterade jag sedan dahliarötterna och hoppas på det bästa.

Det hela hade varit en snabb manöver om det inte hade varit för en viss tidningsartikel om socialnämnden i tidningen. Skd skriver 2012-06-09 att Fp och Mp skall göra en rokad.  Fp skall ta ordföranden i Socialnämnden och ge Mp en vice plats i miljönämnden. Flera gånger avbröts verksamheten i rabatten av hundägare som läst artikeln.

Om detta stämmer är det bara att gratulera Fp, vilka verkar göra årets klipp vad gäller politisk förhandling – Vice plats i kommunens minsta nämnd till ordförandeplats i en av de största. Bra förhandlare eller en desperat motpart? Med risk för att göra en Wahlgrenare måste jag nog säga att det är förvånande att Mp inte har någon individ inom partiet som kan ta ansvaret och möjligheten att påverka. I stället önskar man lämna socialnämnden helt och har endast kvar en observationsplats i form av ersättare. I socialnämndens arbetsutskott kommer man inte ens ha insyn. Besynnerligt. Hundägarna frågade vad som händer egentligen, men jag kan bara konstatera att det är inte jag som innehar observationsposten inom Miljöpartiet för nödvändig insyn. Jag är hänvisad till att läsa protokollen på hemsidan som alla ni andra.

Tack och lov har vi kontinuiteten kvar inom socialnämnden där M-C-Kd råddar skutan med samma bemanning. Det finns säkert önskedrömmar om förändring även där, men man kan inte ta hänsyn till varje randspelare (eller kantspelare passar bättre i dessa fotbollstider?). Jag är säker på att Louise i miljönämnden konstaterar, att om det finns hjärterum så finns det stjärterum…

Om det är något som jag har lärt mig under dagen är att i nästa valrörelse skall jag plantera om rabatten vid gatan – otroligt mer effektivt att komma i kontakt med människor än att stå på torget i Hörby. En annan observation är att maskrosorna inte har så djupa rötter trots allt.

18 svar på ”Maskrosorna kanske inte är så djuprotade i alla fall

 1. Lars Ahlkvist

  M, C, Fp, Kd och Mp har i demokratisk ordning beslutat att tillsammans verka i en femklöver. Det verkar inte PerElis Jansson acceptera. Utanför de demokratiska beslutsorganen deltar han i mobbing av andra partiers företrädare. Kommunledningen anses gå på ”Rohypnol”. Mest samhörighet har han med missnöjesföreträdare som t ex SD.

  Sorgligt att en sån person nästlat sig in i moderaterna. Var är lyssnandet, empatin, delaktigheten? Jag hittar den inte, och många med mig.

  Kan bara gentemot väljarna beklaga dessa tokerier, och hysa en innerlig förhoppning att moderaterna i Hörby ska ha kraften att lyfta ut dessa dumheter om vi ska lyckad behålla väljarnas förtroende i nästa val. Just nu ser det pga av Jansson, Skerup, Larsson och Hedlund rätt mörkt ut. I valet mellan SD och en dålig kopia så kan ju de som tycker så lika gärna välja originalet bland missnöjespartier.

  ”om detta må man berätta” – ja det finns mycket att berätta om det som dessa personer hittar på och gör. Och det behöver väljarna få reda på. Den information jag har om egenintresse, osakligheter, övergrepp, okunskap och Kostnadsdrivande förslag kommer jag att dela med mig av. Ansvaret mot väljarna går över allt annat. PerElis brukar högljutt vid våra interna möten kräva att jag ska göra som han vill. Men vi är inte i ett sånt samhälle, där okunnighet och höga röster gör bordet rent. Övertygad om att väljarna i Hörbyböe för kloka för att ge personer som dessa utökat mandat!

  Svara
 2. Lars Ahlkvist

  Hehe, till hösten tror jag inte det är många blåbär kvar apropå Dina trädgårdsbekymner. Nåt att hoppas på för alla oss andra!

  Svara
 3. Medborgare

  Bäste Lars!
  Du har tagit på dej att leda och förvalta Hörby kommun enligt lagar och förordningar. Ekonomin är körd i botten. Socialförvaltning i kaos. Hörby som boendekommun i närheten av botten.Förvaltningschefer flyr eller vill ej jobba i HörbyDu följer inte ditt parti ,utan friar till vänster.Har du funderat på hur du lyckats?

  Svara
 4. Björne

  Det finns ingen folkpartist som har den kapaciteten.Varför inte låta Danielsson fortsätta eftersom det förefaller att gå bra??Eller en moderat?

  Svara
  1. Grön Ungdom Hörby

   Vad är det som gör att Folkpartiet inte har en företrädare med kapacitet, de har vad jag förstått ett väldigt bra namn. Om det är din personliga åsikt om att FP inte har kapiciteten så är det okej, men jag tycker fortfarande att det är ett bra byte. Anledningen till att Moderaterna inte väljer att sätta en på posten är vad jag förstått det som, är att de inte vill det. Självklart kan man låta Danielsson ha kvar den, men då måste Centern få positionen eller så låter MP den vara vakant och låter Danielsson besitta den till nästa val. Det alternativet finns.
   Vad är det som gör så ont i att låta ett samarbetsparti ta en högt uppsatt position och sedan bara hacka ner? Det visar på att det borgerliga samarbetet lär brista till nästa val om man inte kan lita på att sitt samarbetsparti som man står nära rent ideologiskt, kan sköta ett jobb man är där för. Dubbelmoral är också en moral, men man kan inte sitta och hacka på en besatt post och sen inte vara beredd att prova själv.
   Jag förstår inte varför Centern skulle ha bättre politiker än Folkpartiet, det ser vi ju riks 😉

   Svara
 5. Medelklass

  Med avseende på Lars kommentar.

  SD är i dagens läge ganska lika moderaterna från 90-00 talet.
  Moderata väljare ser i dagsläget SD som en naturlig väg frammåt när Nya Moderaterna flirtar med MP både på riksplanet och lokalt.
  Samarbete med MP ligger inte i närheten av genomsnitts moderatens synpunkter. Miljöskatter, integrationsfrågor osv som drivs av MP är helt verklighetsfrämmande.

  Så åter igen Lars. Din tydliga flirt o samarbete med MP håller inte.
  Vi moderater vill se ändring på vem som är med i laget, och MP har ingen plats där.

  Svara
  1. Grön Ungdom Hörby

   Nya Moderaterna gick inte åt det Konservativa hållet dit SD-väljarna dras, utan mer åt det Liberala båset där skattepolitik och ekonomiska frågor i allmänhet är väldigt viktiga. Men rent integrationspolitiskt är M och MP lika, då MP har en halv-liberal integrationspolitik. Det som är så fruktansvärt bra med MP är att vi inte behöver ställa oss på Höger-Vänstersidan. Merparten av våra väljare är vänster, men merparten av politikerna vill inte placera ut sig själva på en vänster-högerskala.

   Vad partierna står för riks, behöver inte innebära att man gör exakt likadant i Kommun, Eslöv är ett exempel på detta. Mindre lyckat kanske, men ändå…

   Svara
 6. Medelklass

  ”MP halvliberal integrationspolitik”
  Well, det måste varit menat som ett skämt.
  Att hålla i princip öppna dörrar för flyktingar, papperslösa, lyckosökare, zigenare osv som respektive tar med sig anhöriga i nästa fas och samtidigt utlova dem full access till sociala bidragssystem, det är inte en politik som är hållbar. Sverige kommer att utarmas på väldigt kort tid.

  Vad som däremot borde diskuteras och planeras för är en behovet att sverige lockar till sig spetskompetens och när dessa visat sin duglighet erbjuda dem permanemta uppehållssystem. Vi snackar läkare, tandläkare, ingenjörer osv.
  Nuvarande folk som knackar på dörren, afghaner, somalier osv är analfabeter och kommer endast kosta bidrag under 50 år utan att bidraga till samhället.

  Inför arbetslinjen även i urvalet av flyktingar, det är den enda långsiktigt hållbara linjen för sverige

  Svara
  1. Grön Ungdom Hörby

   Klart som tusan MP:S integrationspolitik är halvliberla!

   Liberal integrationspolitk står i grunden för en helt öppen invandringspolitk vilket du inte verkar förespråka. Det känns även här i ditt inlägg som du drar invandringen över en kam, alla över en kam. Så vi ska diskriminera folk som behöver hjälp för att endast plocka hit de som verkligen kan hjälpa oss? Det är synd, för folk som behöver hjälp har ofta erfarenheter som inte många andra har, de har erfarenheter av hur man inte ska göra för att saker och ting inte ska gå som de gjort i deras hemländer.

   Man kan inte generalisera på det viset och säga att alla de invandrare du pekar på är analfabeter, det är som att säga att alla som röstar på SD är extremrasister. Likadant som att säga att alla Svenskar är blonda…

   Ska vi införa samma system när vi når någon som faller i arbetslöshet? Ska vi bara låta de sitta där utan möjlighet att skaffa sig ett nytt jobb och diverse, helt utelämnade åt sitt öde.

   Nej, invandringen är inte Sveriges största problem. Verkligen inte.

   Svara
 7. undrande

  Bortsett från att Sverige har förbundit sig att ta emot x antal flyktingar från x länder, vad anser du att vi ska göra med alla svenska medborgare som inte har din definition av spetskompetens och/eller visar sin duglighet? ? Är det ok att få stanna kvar även om man inte är läkare/tandläkare/ingenjör eller uppbär bostadsbidrag/är sjukpensionär så länge familjen varit svenska medborgare och bott i Sverige minst 7 generationer? Eller är det tvångsförflyttning till annat land som gäller?

  Svara
 8. Klas

  Kan bara hålla med signaturen Medelklass

  Hög invandring o stöd till behövande kan inte långsiktigt kombineras med bra socialt skyddsnät o allmän välfärd.

  Enda sättet att upprätthålla god livsstandard för de breda svenska folkmassan, dvs ett svenskt folkhem, är att den absoluta majoriteten arbetar och levererar betydligt mer än vad befolkningen i andra länder gör, samtidigt som en mindre del uppbär berättigat stöd, tex handikappade, sjuka osv.

  Kalla det egoism, att tänka på sina barn, sina landsmän i första hand, men kalla det inte rasism.
  Det är bara så enkelt att det finns en kostnad med allt, och är vi solidariska nog att dra ned på vår framtida levnadsstandard för att hjälpa alla andra. Eller finns det en gräns när man säger stopp och tänker mer på sig själv.
  Frågar du mig så nådde vi denna gränsen redan i slitet av 90 talet, och kostnaden för felbesluten finns idag att studera i tex Malmö, Södertälje med flera samt även i småstad genom Växjö, Borlänge, Katrineholm med flera.

  Svara
  1. Grön Ungdom Hörby

   Det du säger förstår inte jag, vad är det som segregerar?

   Om du syftar på att Malmö inte fungerar med att där är mycket brott och diverse så kan jag bara visa denna sida. http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/613659-sveriges-farligaste-stader-har-begas-flest-brott Malmö ligger på 3:e plats, Växjö, Borlänge och katrineholm är inte ens med. För övrigt är Södra innerstaden i Malmö den mest brottbegående stadsdelen, en stadsdel med mycket lite invandrare, säkrast är Limhamn-Bunkeflo som har en hel del invandring. Vad är det då som segregerar? Säg inte att de beter sig illa för då drar du verkligen alla över en kam, och det vill jag inte att vi gör. Förstår inte vad för problem ni pratar om, jag ser de inte. Men det är era egna åsikter, och vi lever tack gode gud i ett demokratiskt samhälle.

   Svara
 9. Anita

  Grön ungdom
  Flytta ni till Malmö. Bosätt er på valfri plats i stan, det är idylliskt. Stanna gärna kvar i stan när ni bildat familj och upplev de fantastiska skolorna, ta vilken skola som helst, de har inga problem. Släpp sedan ut era ungdomar på stan, det finns absolut ingen risk för misshandel eller skottlossning.
  Allt är ju bara myter. Det är ju så mysigt i Malmö

  /Politiskt korrigerat och korrekt

  Svara
 10. Lars Ahlkvist

  Den här bloggen blir alltmer en tummelplats för diskussion kring invandring och annat som SD gärna matknadsför. Jag har stor respekt för alla som med stark integritet invänder mot detta inhumana resonemang. Var står blogg-innehavaren i dessa viktiga värderingsfrågor?

  Svara
 11. Medelklass

  Lars, du låter och agerar som en Miljöpartist.
  KristDemokraterna lanserade för något år sedan begreppet ”verklighetens folk”. Det vara ett bra försök att sätta fingret på att många delar av politiken och politikers verklighet inte längre är i linje med folkviljan.
  Du kan titta på EU och EMU diskussionerna och besluten som numera har extremt dålig folklig förankring.
  Du kan titta på integrationspolitiken som folk i gemen ställer sig mycket frågande till.
  Energiskattepolitiken är knappast folkligt förankrad.
  Skola och vård, samt privatiseringar har många frågetecken om det är rätt prioriteringar.

  Jag är övertygad att valet 2014 på riksplanet blir ett val där folket för första gången på allvar berättar att de inte längre accepterar den politik som bedrivits de sista 15 åren, och att de kommer att rösta för på partier som ser folkhemmet som ett ideal, vilket även innefattar stolthet över det svenska och vad Sverige åstadkommit under 1900 talet, samt en låg acceptans för att andra länder och EU ska bestämma över oss. Vidare väljer vi att vara mer selektiva med våra infuenser utifrån.

  Välkommen till valurnorna 2014

  Svara
  1. Grön Ungdom Hörby

   Jag hoppas också väljarna 2014 tar sin röst och tackar nej till borgerlig politik. Men jag hoppas verkligen inte rösten faller på Sverigedemokraterna. Där gör Sverige en grov förlust om det skulle ske. Föär det första är SD fortfarande ett parti som inte har ett tillräckligt brett punktprogram, tycker man att invandringen ska begränsas, ja då röstar man SD. Vill man ha hårdarte straff, ja då röstar man SD. I dessa fall förstår jag inte hur man resonerar då dessa frågor inte innefattar en majoritet av det Svenska folket, utan endast en del av dessa.

   Det med EU valet stämmer ganska bra, därför att JA-sidan fick enorma summor pengar att bolla reklam med medans NEJ-sidan endast fick en väldigt liten summa pengar, vilket gör att JA-sidan redan på förhand hade ett väldigt grovt övertag.

   För det andra vet jag inte vad du snackar om i integrationsfrågan, en grov, väldigt grov majoritet av de jag umgås med säger JA till invandring och integrationspolitiken i Sverige.

   Och vet du vad, Kärnkraft sa Svenska folket NEJ till, men det hände inget i den frågan, det gör inte att alla som sa nej till kärnkraft röstar på Miljöpartiet eller Vänstern. Eller hur?

   Därför säger jag NEJ till Alliansen och SD 2014!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.