Nils Holgersson-fråga ställd

Av | 2011-11-22


Det borde vara billigt att bo i Hörby. Trots att vi kommer jacka upp skatten till nästa år, så är vi en lågskattekommun jämförelsevis. Men det kompenserar inte at det är dyrt att bo här vad gäller avgifterna för boendet.  I Skåne ligger vi på en icke hedrande fjärdeplats enligt Nils Holgersson undersökningen 2011.

Undersökningen mäter på fyra områden; värme, el, avfall och VA (vatten och avlopp). Eftersom vi i Hörby varken har ett kommunalt fjärrvärmenät eller kommunalt elnät så är det inte så mycket som kan göras åt dessa två områden. Som inlägg i en helt annan diskussion kan man konstatera att infrastruktur i princip skall ägas av det offentliga, men som sagt, det är en helt annan fråga. Problemen med dessa system är att om de inte utsätts för konkurrens så vet man inte hur mycket det borde kosta. Det är upp till ett aktivt engagemang från medborgare och politiker att se till så att effektiviteten är hög i verksamheten.

Vad vi däremot kan undersöka är om vi kan trimma kostnaderna på VA- och avfallssidan. På båda dessa två områden tycker jag att vi ligger för högt. Kommunen kan säkert sänka kostnadsnivån. Därför ställde jag på förra kommunstyrelsemötet den 14 november en fråga om varför vi ligger så högt jämförelsevis med andra kommuner.

För avfallet så har vi ett samarbete med Eslöv och Höörs kommuner inom Merab, ett gemensamägt aktiebolag. Jag förstår inte varför det skall vara så dyrt att samla in soporna i dessa trekommunen när det är betydligt billigare i grannkommunen Sjöbo. Samtidigt som soporna mer och mer är en resurs så stiger kostnaderna  över tiden när utvecklingen borde gå åt andra hållet.

På vatten och avloppssidan ligger vi också över våra grannkommuner. Dock vet jag att det pågår ett re-investeringsprogram i vårt VA nät, som efter år av eftersatt underhåll är i delvis dåligt skick.

Arne Bertilsson meddelade att samhällbyggnadschefen kommer tillbaka på december månads kommunstyrelsemöte med en utredning som svarar på min fråga. Hela kommunen håller andan i vänta på svaret. 

Källdatan till diagrammen som kommer från Nils Holgersson undersöknignen kan ni ladda ner här.

Artikel i Skånskan: ”Här är det dyrast i Skåne”

Ett svar på ”Nils Holgersson-fråga ställd

  1. Sten

    Du har rätt effektiviteten är inte på topp och vad beror det på? Det kan vara vård, VA-etc.
    Jo därför att tjänstemännen går in för att försvara och visa de bästa sidorna på studiebesöken. Precis som de sa i TV om vården, så vill tjänstemännen dölja och inte visa upp verkligheten för politikerna. Det blir ofta anhöriga som klagar för att något skall ändras och då blir det fart på försvars”advokaterna”.Ofta är vårdtagarna då redan döda, för det går inte att klaga dessförinnan.
    Samma med VA-ledningarna. Varför är de inte i bättre skick? Detsamma gällerr ju Merab som du påpekar.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.