6 timmars arbetsdag? – tror inte det…

De allra flesta söndagsmorgonar avnjuts i mitt hem vid radions God morgon världen. Denna söndagen hörde jag Morgan Johansson och Lena Sommestad (s) i ovan program tala sig varma för att det är dags att damma av idén om 6 timmars arbetsdag igen. Jag vet inte riktigt hur Socialdemokraterna räknar hem det hela, men det stämmer illa med hur jag ser på hur man skapar värde till välfärden. Det finns ett land i Europa (ja, det kanske finns flera, vad vet jag) där just kortare arbetstid har provats, och jag är ganska säker på att mellan skål och vägg tycker dess befolkning just nu att det kanske inte var en lysande ide att jobba så lite som möjligt.

Dessutom riktar Socialdemokraterna sig till personer i intervallet 25-40, just den period i livet när man utvecklas som mest och har störst kapacitet. Så när man är som piggast och orkar jobba heltid, då är det dags att trappa ner. Det är precis som att man inte förstår hur resurserna skapas i ett samhälle. Gruppen ovan skulle i stället ha högre krav och incitament på sig att ta sig ur skolan och komma ut i arbetslivet i stället. Jag vet inte om det är dem (Socialdemokraterna) eller jag som är populist i sammanhanget.

Jag är inte expert på social ingenjörskonst, men jag är helt övertygad om den enskildes förmåga att prioritera i livet, utan att staten skall vara inne och ge pekpinnar, är stor. Oavsett hur mycket Socialdemokraterna önskar det, så bör man inte styra den enskilde och man kan inte kontrollera globaliseringen.

I en tid när motsatserna matriellt välstånd och personlig frihet står för livets konflikter, är lösningen inte att politikerna gör valet åt människorna. Det skulle vara intressant att höra hur Socialdemokraterna ser på

  1. hur man skapar värde till samhället samtidigt som man inför 6 timmars arbetsdag
  2. hur man går på offensiven när det gäller att hänga med tigernationerna i Asien

Jag väntar på svar….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.