Politikens ansikte

På september månads fullmäktige avhandlades ett märkligt ärende. Ett ärende som handlade om ersättarordningen i fullmäktige, nämnder och styrelser i kommunen.

Vän av ordning kanske undrar varför det var ett märkligt ärende? Normalt sett så ändras inte ersättarordningen under mandatperioden, men uppenbarligen så hade något hänt inom femklövern.

Naturligtvis blir jag intresserad av att förstå vad som hänt. En liten analys av förändringen beskriver lite vad som hänt. Både Sossar och Folkpartister skickar ner Centerpartiet till sämsta avbytarplats

poppispartier

Övre vänstra tabellen är ersättarordningen efter valet, nedre vänstra är ersättarordningen efter septembers fullmäktige samt den markerade förändringen.
Högertabellerna är numerisk beskrivning av relationerna och förändring.

Vad som dessutom inträffar är att folkpartisterna bryter med det borgerliga lägret och sätter socialdemokraterna på första plats. Som den borgare jag är så finner jag det vara mycket märkligt att man som folkpartist anser att en sosse rent generellt är bäst på att företräda folkpartistiska idéer, näst efter folkpartisterna själva då.

Även är det intressant vad detta säger om regnbågen politiska riktning. I tabellen ser vi att den nya och starka axelmakten i regnbågen är den mellan S och FP. Denna politiska tyngdpunktsförflyttning kan beskrivas matematiskt ur tabellerna ovan och genom nedan graf.

trend

X-axel är sorterad på vänster-höger-skalan inom politiken. Prickad linje är rankingen av partierna sinsemellan och de heldragna är tredjegradspolynomen till popularitetskurvan.

Vi ser att tyngdpunkten i regnbågssamarbetet har tydligt fått en vänsterprägel, där den gula pilen beskriver förflyttningen när regnbågen skapades till situationen som den är nu.

Vad kan vi förvänta oss av denna förändring?  Vänsterregeringen på nationellt plan pekar ut vägen genom kraftiga skattehöjningar, och det är väl en lågoddsare att när folkparti och socialdemokrati har hoppat i säng är det inte mycket som håller kvar en restriktiv utgiftspolitik. Hörbyborna kan vänta sig en ordentlig skattesmäll.

Men det finns en annan historia i detta fullmäktigeärende. Och det är historien om vad som utlöste förändringen i ersättarordningen.

Endast de i den innersta cirkeln i de båda partierna vet orsaken, men det är med största sannolikhet en omröstning i kommunstyrelsen som triggade förändringen.

Man kan läsa i protokollet från kommunstyrelsemötet 2015-08-10 en omröstning hur rekryteringen av en ny chef  till den nya samhällsbyggnadsorganisationen skall ske; §168, sidan 30. Frågan var om tjänsten som bygg- och miljöchef skall tillsättas internt eller om man skall försöka rekrytera den individen externt.

En samlad opposition anser att en externrekrytering är det bästa alternativet. Dessutom så röstar centerpartisten Karin Gullberg för detta alternativ. Karin Gullberg är tjänstgörande ersättare för folkpartisten Birger Larsson som avvikit från mötet just före §168.

Det är Karins röst som får skutan att tippa över till en extern rekrytering, vilket så blir fallet. Nu är det svårt att veta hur diskussionerna gick, men utifrån det jag har hört så torde beslutet betraktas som rätt.

Nu skall vi dock inte hysa några illusioner om att rekryteringen verkligen blir extern, då förvaltningens organisationsplan stipulerade majoritetens alternativ och framgent kommer Birger Larsson infinna sig så att den ursprungliga kandidaten tillsätts i alla fall i brist på andra lämpliga sökanden. Men det är ju en annan historia.

Att en medlem i regnbågen hade en annan åsikt än resten fick konsekvenser för partiet. Kadaverdisciplinen som finns inom Socialdemokratin skall appliceras på resten av regnbågen så att samarbetet håller ihop.

Signalvärdet som tabellerna ovan visar på skall inte underskattas. Varken som påtryckning att inte sätta sig upp mot överheten, eller som en signal om krafterna som står mot individens rätt att tänka själv.

De flesta delar nog min åsikt om att politikerna på förtroendeposter är där för sin personliga kapacitet och inte vara röstboskap för att lyfta fram ledarens åsikter.  Jag har tidigare varnat för att regnbågen kommer att konvergera mot en socialdemokratiskt dominerad enhet baserad på partiets organisation. Vi ser detta hända nu och folkpartiet verkar resonera att ”if you can’t beat them, join them”.

 

4 svar på ”Politikens ansikte

  1. Stefan Borg

    Vackert, Per Elis, snygg grafisk redovisning! Instämmer helt med din analys. Och mycket riktigt: på måndagens KS kommer ärendet upp igen, och denna gång kommer ingen från C kunna gå in som ersättare — om ersättare skulle behövas. Intressant även din notering att FP numera är ett vänsterparti; alliansens sjunkande skepp heter DÖ och nu handlar det inte längre om commune naufragium dulce, nu handlar det om att var och en må rädda sig själv. Jag sitter just och väntar på resultatet från KD-kongressen. Så spännande… Stefan Borg

    Svara
  2. Kristina Hansen

    Vet inte när du skrev detta? Kanske innan justerat protokoll (skulle inte förvåna mig)….. men under fullmäktige skiftade kd och mp ordning hos fp. Vilket s yrkade på i talarstolen åt/för fp! Påpekar bara för korrekthetens skull till din statistik.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.