Vad berättar budgetprinciperna?

På måndagens fullmäktige äskade barn- och utbildningsnämnden om mer pengar för att täcka upp de extra pengar som nämnden spenderat på stödundervisning. Pengar har tagits från fritidshemmen.

Kommunfullmäktige sa till nämnden att det är inte aktuellt att kompensera nämnden för de 3,9 miljoner i utgifter som man haft för den extra stödundervisningen. Jag undrar vad det betyder?

sdw

Jörgen Wihlborg (SD) argumenterade ensam för stöd till fritidshemmen.

Med fler nyanlända som kommer till skolorna kommer behoven av stödundervisning öka. D.v.s. förväntningen är att dessa kostnader kommer öka.

Då är det lite av ödets ironi att en Sverigedemokrat står på barrikaderna för att inom årets budgetram flytta pengar till BUN för att kunna täcka upp kostnaderna för stödundervisningen utan att drabba fritidshemmen.

Representant efter representant från den styrande regnbågen går upp i talarstolen och basunerar ut att vi har budgetprinciper i kommunen och därmed basta.

BUNs ordförande Lena Rosvall röstade i BUN för begäran om mer pengar. När ärendet kom till fullmäktige så hänvisade även hon till budgetprinciper. Är det olika budgetprinciper i BUN och i fullmäktige?

Regnbågen och Moderaterna upprepade mantrat om budgetprinciper och att underskottet skall lösas inom nämnden. Ett förväntat underskott på 2,9 miljoner skall hanteras under det sista kvartalet – hur sannolikt är det?

Fullmäktige ställer grupper mot varandra inom BUN – barn på fritidshemmen mot barn med extra undervisning. Är det speciellt klokt, då det konkreta resultatet i vilket fall kommer vara ett minus på sista raden i kommunens resultat.

Jag vet inte om jag var den enda som upplevde en form av avsmak efter att hört de fattiga resonemangen. Det hade varit betydligt smakligare om fullmäktige noterat underskottet i nämnden och att underskottet tas mot kommunens resultat utan att påverka varken kvaliteten eller kvantiteten på produktionen inom fritidshemmen och stödundervisningen.

Jörgen Wihlborg avslutade debatten debatten med en fråga om konsultrullningen i kommunen ligger inom budgetprinciperna. Frågan förblev obesvarad och kanske är det mest talande. Besparingarna drabbar inte de ”happy go lucky”-näringarna så som politiska korståg och totempålar. Budgetprinciperna verkar bara gälla kärnverksamheterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.