Regeringsdugligheten prövades bland agnarna

Det är aldrig roligt att höja en avgift men få saker som just avgiftshöjning är ett lackmuspapper på ansvarstagande om den bakomliggande argumentationen finns där. Precis innan valet kom ärendet om höjda avgifter för matdistribution upp på fullmäktiges bord och agnarna skulle sållas från vetet.

Socialdemokraterna, SPI, SD, V och Kd tyckte att ärendet fortfarande var outrett och ville utreda mer. Faktum var att det var väldigt tydligt vad kostnaderna var, både per portion och för vilka grupper samt vilka tjänster som berördes. Det var tydligt att det låg något annat bakom. En nära liggande orsak skulle kunna vara valet 2014 som spökade.

I underlaget fanns konsekvenserna för förbehållsbelopp och maxtaxa angivna. Trots det så går Tommy Hall upp och argumenterar att underlag saknas. Kristdemokraterna yrkar till och med om återremiss trots att man varit med om att i Socialnämnden röstat fram förslaget till Fullmäktige efter att kompletteringarna bifogats till ärendet.  Motsatsen till att ärendet inte var utrett visades i underlaget och dess tjänsteskrivelse.

I Socialdemokraternas reservation kritiseras att individer på boende inte får någon höjning på grund av maxtaxa och förbehållsbelopp som är reglerad enligt lag. Det är staten som avgör detta och inte Hörby kommun. Detta är enligt Socialdemokraterna orättvist då det finns personer som inte ligger inom maxtaxa och förbehållsbelopp och därmed missgynnas.

Henrik Andersson, Socialdemokraternas nummer 4 skriver så här på sin blogg där ”fattigpensionärer” används som socialdemokratiska retoriska slagträn:

Ett av ärendena som kom att behandlas var femklöverns förslag om att höja matpriserna på Aptiten med 10 kronor per dag. Bara för, vilka man slarvigt kallar för, fattigpensionärer samt för unga vuxna mellan 21 och 65 år som är i behov av matleveranser. Övriga går fria, utan höjning. Ännu ett hårt slag mot pensionärerna signerat moderater, miljöpartister, folkpartister, centerpartister och kristdemokrater.

Nej, övriga går inte fria; kommunanställda och individer utan bistånd får betala självkostnadspriset. Är det orimligt eller skall kommunen konkurrera ut privata näringsidkare genom att servera lunch till allmänheten för skattepengar? Är det socialdemokratisk rättvisa?

Efter att kostchefen har räknat ut kostnaderna per portion till 68 kronor. Då överför Socialdemokraterna det till att personer med matdistribution får betala all höjning, detta trots att denna grupp är subventionerad mest, undantaget personer på boendena.

Sverigedemokraten röstade fel när denne lade ner sin röst och avgjorde hela omröstningen. Jag säger det igen – vad gör Sverigedemokraterna i fullmäktige över huvud taget?

Sverigedemokraternas förstanamn på listan i valet 2014 lovar här på bloggen att komma tillbaka efter valet med att man skall rulla tillbaka beslutet. Min fråga är då hur många år det skall vara ett moratorium på avgiftshöjningar?

Detta med antalet år är intressant: Ej heller under förra mandatperioden justerades mattaxan enligt uppgift från dem som var med. 1,02 upphöjt i 9 gånger 50 kronor ger 59,75 kr. Den enda kritiken som hade varit berättigad från ett ansvarstagande parti hade varit varför det inte finns rutiner för att uppdatera taxan för att motsvara kostnadsökningar.

Med detta sagt så kommer ovan missnöjespopulister angripa mig både från höger och vänster, men betänk då vilka skattehöjningar Hörbyborna har att vänta om skattsedeln med ovan konsekvens används som ett anonymiseringsverktyg för att maskera minsta lilla kontroversiella beslut.

7 svar på ”Regeringsdugligheten prövades bland agnarna

  1. Per Elis Jansson Inläggsförfattare

   Två Centerpartister röstade för återremiss. Som vi kommer ihåg saknades underlaget till beslutet då det dök upp på fullmäktiges bord i expressfart. För mig personligen blev jag även oroad över kommentarerna på det extra kommunstyrelse sammanträdet precis innan där ekonomichefen sa (vad jag uppfattade det som) att maten inte räknades in i maxtaxan eller förbehållsbeloppet. Detta blev tydligt i kostchefens underlag i senaste fullmäktigebeslutet att så inte var fallet.

   Svara
   1. susanne meijer

    Ja, ja fast i Socialnämnden röstade Centerpartiet för förslaget. Och mer underlag har det väl knappast kommit till. Men kanske skall vi göra som man har på högskolorna ett kort som berättigar vissa ”utvalda” grupper subventionerad måltid. Det kan tex vara de med garantipension och de som har aktivitetsersättning samt förtidspension. En liten grupp individer , men ack så snälla, fogliga och inte kan de göra sin röst hörd alla gånger. så kan jag/vi andra betala den mellankostnader när vi äter. Det är solidaritet.

    Svara
 1. Bengt Hedlund

  Detta är dock inte hela sanningen. Visst är höjningen från 50 till 60 kronor. Detta blir 20%, men höjningen är dessvärre större än så. Glöm inte att priset 50:- var för en komplett måltid medan det nya priset 60:- är för enbart huvudrätten! Vill personen ha sallad, gelé, sylt eller dryck tillkommer kostader utöver de 60:-

  Svara
 2. louise

  Som Bengt Hedlund skriver: alla kostnader redovisas inte, i o m att man tar bort vissa delar. Dessutom var förslaget exakt likadant som innan det återremitterades första gången.

  En av missnöjespopulisterna till höger

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.