Resa upp till Jungfraujoch

Tillsammans med min far och dotter har jag åkt till Schweiz. Nattåget 2116 från Lunds central till Berlin, och sedan vidare till Interlaken med tyskt ICE snabbtåg. Mycket trevlig resa, men som alltid är det skönt att komma fram.

Tåg mellan Lauterbrunnen och Kleine Scheidegg fotograferade på den senare stationenIdag har vi åkt till Europas högst belägna järnvägsstation Jungfraujoch. Från Interlaken Ost tog vi 0905 tåget till Lauterbrunnen för att byta till tåget mot Kleine Scheidegg. Bilden till vänster visar de tåg som går mellan Lauterbrunnen och Kleine Scheidegg.

Kugghjulsbanan går förbi vintersportorten Wengen som ringde bekant i både mina och pappas öron. Mycket riktigt så hade Ingemar Stenmark vunnit där några gånger på 70-talet (en uppgift som googlades när vi kom tillbaka till hotellet). Kleine Scheidegg ligger på 2016 meter över havet.

Tågset mellan Kleine Scheidegg och Jungfraujoch fotograferad på den förra stationenFrån Kleine Scheidegg tar man kugghjulsbanan, mestadels i tunnel, mot Jungfraujoch på 3454 meter över havet. Kanske var det psykosomatiskt, men jag fick ont i huvudet där uppe… Bilden till vänster visar tågsetet som vi åkte ner med. En transportvagn fraktar gods med passagerartåget. En stadig järvägsarbetare ombesörjer lossningen av godset. Han har ingen rakborste i hatten… 

På vägen upp satt vi jämte två studenter från Korea och Malasia (två länder där jag varit) och turister från Finland (ett land jag inte varit i); en ironi jag fann vara roligt. Det är intressant att notera hur många asiater som är på besök i området. Jag har inte lyckats förstå varför det är fallet.

Efter en timme där uppe, inklusive världens dyraste fika, bar det iväg ner igen. I Kleine Scheidegg  bytte vi tåg till Grindelwald där vi fikade igen – denna gång med mer humana priser.

Panoramabilden ovan är från Grindelwald där tåget till vänster är det som går mellan Kleine Scheidegg och Grindelwald. Tåget till höger är det som går mellan Interlaken Ost och Grindelwald. Väl tillbaka i Interlaken blev det pizza på rummet till Wilma eftersom regnet stod som spön i backen.

I morgon bär det av till St Moritz med Glaciär Expressen – världens långsammaste snabbtåg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.