Tre och ett halvt år senare, rasar kommuninvånarna fortfarande

Av | 2010-05-09

Boenden runt Backen i Hörby rasar över kommunens planer på hus med minst 4 våningar. Jag är inte förvånad över att kommunen hamnar i plankonflikten igen – det är skrivet på varje betongvägg som planeras i orten.

I slutet av 2006 skrev jag ett medboragarförslag om att kommunens planprocess skulle öppans upp så att medborgarna fick bättre insyn i vad som var på gång. Den 26 februari avslogs medborgarförslaget (se protokollet, det är §13, på sidan 7).

Tyvärr kan man inte se orsaken till avslaget (eller faktiskt inte ens om det är ett avslag överhuvud taget) på grund av kommunens fikonspråk och hänvisningar fram och tillbaka. Kommunfullmäktige hänvisar till Kommunstyrelsens protokoll, kommunstyrelsens protokoll hänvisar till kommunstyrelsens arbetsutskotts protokoll. Vad som står där i finns lämpligt nog inte på webben så att man kan kolla upp det med mindre att man beger sig ner till kommunhuset och prata med den jättetrevliga Inger Bergfors. Den 27 augusti 2007 skickade jag in ytterligare ett medborgarförslag om bättre protokoll som inte föranlett någon konkret åtgärd, men det är en annan fråga.

Så åter till planerna. Kommentarsfältet på artikeln i Skånskan är bombarderat av inlägg. Men vet ni vad, alla som kommenterar – det är ju val i år och det ger alla som är engagerade möjlighet till extra påverkan. Fråga din politiker vad han eller hon har gjort för att din åsikt skall höras i planprocessen? Sitter denna politiker i kommunfullmäktige redan i dag kan du fråga varför de 2007 unisont röstade ner förslaget om ökad transparens i planprocessen?

Planprocessen förresten. En privat entreprenör betalar detaljplanen. Hur stor vikt väger de enskildas kommentarer i samråden när pengarna (och därmed makten) finns hos exploatören som vill maximera sin vist. Låter detta som en  demokratisk metod? Planprocessen måste börja innan entreprenören kommer in och sätter sitt vinstintresse på planen.

Det är du som medborgare som väljer din politiker. Jag vill påpeka att det finns de som tänker utifrån kommuninvånarperspektivet. Du som medborgare skall ha tillgång till all information som de förtroendevalda sitter på. Öppenhenten kommer minska risken för nepotims i Hörby kommun och ge dig som privatperson maktmedel att ställa informerade frågor.

Jag vill representera dig som bryr dig om demokratifrågor, som inte vill hunsas runt av byråkratin. Du kan hjälpa mig att genomföra denna förändring genom att sprida budskapet att det finns alternativ. Ring mig för att få tag i min pins till höger och stöd mig i min kampanj.
Pingat till intresseant.se

Ett svar på ”Tre och ett halvt år senare, rasar kommuninvånarna fortfarande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.