(s) förslag om flyktingbonus kontraproduktivt

Socialdemokraterna har tagit fram ett förslag om att kommuner som tar emot flyktingar skall få en bonus som betalas av kommuner som inte gör det.

Mitt radikala förslag är att ”staten skall betala vad det kostar” och sluta skicka pengar in en utjämningscentrifug som gör alla kostnad och dess finansiering otydliga. Det låter kanske inte så radikalt, men faktum är att inom ett område, där man inte får nämna ordet kostnader innan man blir kallad främlingsfientlig, är det än mer viktigt att se till de faktiska kostnaderna.

Vi kan inte ha kvar dessa osäkerheter och därmed låta diskussionerna föras av fördomar, önskedrömmar och gissningar. Få områden attraherar så många dilettanter som just detta. De flyktingar som placeras i kommunerna skall finansieras full ut inom staten. Om man delfinansierar även detta inom ytterligare utjämningssystem kommer det bli än mer svårt att reda ut vad flyktingmottagningen faktiskt kostar.

Det är dålig ekonomi i det långa loppet om man inte kan mäta effektiviteten i systemet.

I Hörby socialnämnd har jag försökt att få fram vad det faktisk kostar. Med tanke på att ärendet nu har cirkulerat i över ett år så verkar det inte vara helt trivialt att ta fram fakta.

Andra kommuner verkar redan ha koll på kostnaderna och som en konsekvens av detta kräver dessa kommuner staten på högre kostnadstäckning. För med vilken rätt transfererar staten kostnaderna till kommunerna men samtidig säger att det inte är en ytterligare kostnad förknippad med detta?

Troligtvis är det så (jag vet inte) att de kommuner som har en stor flyktingmottagning har högre kostnaderna i det långa loppet för det, eftersom integrationen (låt definiera integration som inträdet på arbetsmarknaden och självförsörjning) tar längre tid i dessa kommuner. Staten torde därmed få större incitament att placera nyanlända i kommuner med få flyktingar, och sålunda kommer systemet vara självreglerande.

Inför denna Socialdemokratiska morotspiska från statens sida och vi jobbar övertid med att urholka det kommunala självbestämmandet. Det finns bättre sätt att visa solidaritet än att betala andra kommuner för att ha ett generöst flyktingmottagande.

Relaterade artiklar i media:
Expressen, SvD, DN, Aaftonbladet, SR, AiPJohan WesterholmSR, SR2Martin Moberg.

2 svar på ”(s) förslag om flyktingbonus kontraproduktivt

 1. Edvin

  Hej Per Elis!

  Denna fråga är inte lätt att gripa in i. Men vi börjar i slutet,
  ”Inför denna Socialdemokratiska morotspiska från statens sida och vi jobbar övertid med att urholka det kommunala självbestämmandet. Det finns bättre sätt att visa solidaritet än att betala andra kommuner för att ha ett generöst flyktingmottagande.” Du vill ha kommunalt självbestämmande, men staten ska betala?

  Om staten ska betala måste staten också ha en garanti för att dess pengar också går till rätt saker. Det kan inte jag se att de kommer göra i alla fallen, speciellt inte med människor som politiker högt uppe. Girigheten i de höga posternas fickor når inga gränser.

  Staten kan inte heller betala för något sånt här när de statliga finansierna urholkas av en moderatledd regering, det är dags att man slutar dalta med skatterna. Det behövs en radikalisering, speciellt med en sån utförsäljning som skett! Statens inflytande måste öka om den ska kunna betala alla kommuners flyktingmottagande.

  Att sätta kostnad på invandringen är inget någon bör vilja göra. Det kan i vissa fall vara en nödvändighet att MINSKA den, men inte stoppa den. Jag är inte rädd för att kortsiktigt minska den, men långsiktigt ska vi inte ha gränser, helst inte heller nationsgränser, eller nationer. Men det är min egen utopi och lär inte genomföras om jag inte ensam genomför revolution och upprättar en grön diktatur. Skulle nog inte bli så uppskattat.

  Men att sätta en prislapp på invandringen, ett pris på andras liv, andras drömmar och förhoppning vill jag inte göra. Så pass liberal är jag, det är deras liv och det anser jag inte att jag har någon rätt att kränka med att sätta pris på. I värsta fall får ju kostnaderna tas av asylsökande själv om denne har en stor förmögenhet. Det går inte att dalta mer med höginkomsttagare och förmögna människor mera nu, det behövs resurser!

  Och ska staten ha hand om kostnaderna för flyktingmottagande anser jag också staten bör ha inflytande över våra banker och extrema storföretag. Finfina inkomster till statskassan att hämta där!

  Effektiviteten i systemet, vad menar du där? Effektiviteten i invandringen? Invandringen är mycket effektiv, har inga problem med att folk kommer hit, det skapar en kärleksfull värld, vilket kan behövas ju mer vi ser till våra personliga fickor och förmögenheter.

  Ha det!

  Svara
 2. Gammel Moderaten

  Edvin, Du kvalar in som stark kandidat till 2013 års flummigaste inlägg. Ta chansen och anmäl dig till en kurs i ekonomi samt nationalekonomi. Lär dig räkna och analysera objektivt plus och minus. Det är för dyrt att ha MP-flum i närheten av beslut i kommun och statsfinanser.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.