Sadism, okunskap eller samvetslindring att ge till tiggarna

Av | 2015-03-14

Det råder ingen tvekan om att det är skadligt och kontraproduktivt att ge pengar till tiggarna som belägrar varje större livsmedelsaffär i Sverige. Tiggarna tjänar mer på att sitta och tigga här i Sverige än att ta ett okvalificerat jobb i Rumänien.

Varför i hela världen skulle de stanna hemma hos sina familjer i Rumänien när de kan lösa en svår akut ekonomisk situation genom att åka till Sverige. Det är en no-brainer att inse detta. Att det är långsiktigt dåligt för tiggarna själva är också vida känt. Läs denna artikeln på SVT som beskriver situationen.

Florin uppskattade från sina samtal med rumänska romer i Sverige att de i snitt fick in cirka 250 – 400 kronor om dagen på att tigga …

Det är betydligt mer än vad de skulle tjäna på ett okvalificerat jobb hemma i Rumänien. Så länge de alternativen inte förändras, så kommer fler och fler att välja att åka till Sverige.

Att ge till tiggarna förändrar absolut ingenting, enligt Florin. Det bibehåller bara ett system där föräldrar lämnar sina barn utan tillräcklig omsorg i de fattiga hemtrakterna, där ingen hemma ser till att de kommer iväg till skolan, där utanförskapet går i arv.

Vad som är mer intressant är att fundera på de människor som ger pengar till tiggarna i stället för att mer kostnadseffektivt ge till de organisationer som hjälper Romer i Rumänien. Varför i hela friden vill dessa människor suboptimera sina insatser för att hjälpa människor som är i behov av hjälp.

20141119_111051

Tiggare som jobbar hemma för dagen

Är det så att man sadistiskt vill se någon krypa för de små slantarna som kastas på marken eller muggen och därmed känner makt – en form av sadism? Är det så att man inte begriper att man hjälper till med att cementera romernas identitet som untermenschen – okunskap? Är det så att man tycker synd om sig själv att man har ett bra liv när man kan se hur dåligt andra har det – en form av självömkan? Jag förstår det inte – det är ett obegripligt beteende!

Att ge pengar till tiggaren i stället för till etablerade organisationer innebär att man tvingar tiggaren att sitta kvar utanför ICA butiken långt hemifrån från sina barn och släktingar. Man är indirekt medverkande till att det byggs upp tältläger runt om i städerna med den problematik om otrygghet, brott och miljöförstöring det innebär. Man fortsätter att utsätta tiggaren för ett ovärdigt liv i stället för att genom riktade gåvor lyfta romernas möjligheter att bygga för framtiden i Rumänien, att de själva kan skapa sin ekonomiska bärkraft genom utbildning.

Visst känner jag för de individer som sitter utanför ICA när jag med ett leende hälsar tillbaka till dem när de tjoar till mig. Men lösningen är inte att jag tvingar dem att sitta kvar. Lösningen är att jag förhåller mig rationellt till problemet.

Ni som läser bloggen vet att jag ger till UNHCR då min analys är att det är där mina pengar gör mest nytta för dem som mest behöver hjälpen. Jag ger ALDRIG till en tiggare då jag inte vill medverka till att utsätta människor för brott, förnedring, osanitära levnadsförhållande och familjesplittring.

Kan du hjälpa till att göra världen till en liten bättre plats att leva på? Naturligtvis, gör så här: välj ut en hjälporganisation och ge ditt bidrag dit och sluta ge tiggarna på gatan något annat än ett vänligt leende.

Ett svar på ”Sadism, okunskap eller samvetslindring att ge till tiggarna

  1. Gustav

    Precis. Mycket bra skrivet. Tiggeri blir bara ett problem när det närmar sig Kungsholmen som vi sett exempel på men vi som lever ute i verkligheten ser de verkliga problemen som de medför. Som tex när hallickarna stod och skrek på varandra om rättigheten till en speciell plats på Medborgarplatsen. Mycket hotfull stämning som bara drabbar oss skattebetalare men aldrig når fram till Aftonbladet, Riksdagen eller de fina villa kvarteren.

    Sen är väl tiggarna den enda grupp som kan skräpa ner utan att bli åtalade för detta, snacka om frikort och diskriminering mot oss andra som inte har ett sånt ofog för oss.

    Som sagt finns det andra sätt att hjälpa som tex Faktumförsäljare som visserligen säljer en dålig tidning men de gör ändå nåt. Jag brukar köpa av invandraren som plikttroget står vid Pocket Shop på Göteborgs C som blir så tacksam, om han nu vågar stå kvar så att inte Tiggarligorna hotat bort honom också.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.