Bra fråga att ställa uppenbarligen

Respekterade Studio Ett i Sveriges radio frågade den israeliska ambassadören om judarna själva har någon skuld till antisemitismen. Så här lät det:

Jag konstaterar att det finns inga dumma frågor utan bara dumma svar. Tyvärr lyckades ambassadören bara delvis med att förklara problemet med frågan.

Här ligger som vanligt problematiken att man inte orkar att bena ut de drivande faktorerna. Etablissemanget och staten Israel gömmer sig bakom begreppet antisemitism. Det finns många bottnar i antisemitismen. Ambassadören blir emotionell och fördömande i en stund när tydlighet och resonemang hade kunnat bidra till ett bättre förståelse för problematiken.

Om man lyssnar igenom intervjun på SR (ca 45 minuter in i klippet) konstaterar ambassadören själv att konflikterna i Israels närområdet är en del av orsakerna till hatet mot judarna.  Med en ökad muslimsk immigration från dessa länder till Sverige från exempelvis Syrien, ett land som Israel ligger i krig med, så ökar antisemitismen.

Men som representant för staten Israel så är det inte att förvänta sig att just denna man skall kunna förhålla sig på ett faktuellt sätt i skillnaden mellan vad gruppen judar står för och den politik som staten Israel för. Därmed gör ambassadören sig skyldig till att bemedla de antisemitiska strömningarna genom att underlåta att dra upp en tydlig skiljelinje mellan staten och religionen.

Flag_of_Israel.svg

Inte ovanligt att man ser en israelisk flagga i en synagoga.

Och det är inte lätt att skilja mellan staten och religionen när det kommer till Israel och judarna. Staten Israel är en judisk stat och agerar som representant för judarna. Den delen av antisemitismen som grundas i Israels politik borde hanteras genom staten Israel slutar utge sig vara representant för judarna.

Återigen visar det sig att det är otroligt viktigt att man skiljer stat och religion åt. Denna skadliga sammanblandning sträcker från USAs inrikespolitik där Gud sägs vara på den ena eller andra sidan, till ISIS galna världsbilder om att en despot agerar som efterföljare till Muhammed på jorden.

Det är helt sjukt att ha en stat som utger sig för att representera en religions anhängare. I detta fallet får judarna lida av sjukan när man inte tydligt markerar rågången mellan att vara israelit och jude.

Pressens ledarsidor och andra tyckare borde föra djupare rationella resonemang och inte hänfalla till lågpannade drev i sociala medier. Dessa drev skyler över rädslor för det avvikande i samhället oavsett vilken folkgrupp eller trosinriktning det handlar om.

Som en bisak men väl så viktig så stör jag mig på att svensk public service censurerar sig själva för att man tror att lyssnarna är så korkade att man inte förstår vad som sägs. Skicka upp hela programmet oredigerat och sluta bete er som missionspredikanter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.