Den nya enigheten i Mellanöstern får sitt bränsle från oanat håll

Vi har sedan regeringsskiftet sett ett antal utrikespolitiska utspel från den Socialdemokratiskt ledda regeringen. Med Margot Wallström vid rodret så har den svenska svansföringen utrikespolitiskt ökat markant.

Först så kom det kontroversiella erkännandet av Palestina – ett land som inte ens finns. Israelerna blev rosenrasande och kallade hem sin ambassadör till Israel i protest. På frågan om det inte kunde skada förhandlingarna eller fredsprocessen så svarade utrikesminister Wallström att det var positivt att röra om i grytan lite eftersom fredstrevarna i sandlådan där nere lyser med sin frånvaro.

Som om inte det vore nog det första halvåret så lade Sossarna in ytterligare en växel genom att reta upp Saudiarabien med att kommentera att lagarna i landet inte vilar på en sund och trygg feministisk analys. Saudierna själva konstaterar att lagarna kommer från Gud och inte från Sveavägen 68 i Stockholm. För att ytterligare poängtera det faktumet kallar även Saudiarabien hem sin ambassadör.

Det måste väl ändå betraktas som en bedrift att på mindre än sex månader så har regeringen lyckat göra sig till djupa ovänner med två nationer som sinsemellan är dödsfienden. Vid en första anblick så torde endast Sverigedemokraterna vara nöjda med utvecklingen efter som det är så många utlänningar som åker hem – utlänningar som dessutom inte betalar någon skatt i Sverige.

Men det är kanske här som genialiteten i den Socialdemokratiska utrikespolitiken ligger – om man till Mellanöstern lyckas skapa ett hatobjekt som ogillas så starkt av alla sidor i konflikten att med sin nya gemensamma fiende så har de en grund att börja bygga den stabila freden i Mellanöstern.

Terroristerna i ISIS lyckas med samma sak när de har fått USA och Iran att prata med varandra inför hotet att både Irak och Syrien tas över av ett gäng sinnessjuka massmördare. Kan ISIS och Al Baghdadi så kan väl Sverige tänker Löfven.

Fast lite oroligt blir jag när jag ser Stefan Löfven dyka upp i Kiev här om dagen, precis som om de inte har nog med problem som Krösamaja i Emil skulle sagt. Men då skall vi veta att detta är en del av UDs plan att först reta upp Ryssland  med att besöka Ukraina och där fördömma Ryssland som den skurkstat den har blivit under Putins ledning, för att sedan åka därifrån och inte betala ut den ekonomiska hjälp som man lovat Porosjenko.

Två grannar i krig kan få en gemensam fiende i Sverige – genialt! Känns tryggt att UD numera körs av Forrest Gump.

forrest

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.