Smörgåstårta, dammsugare och listplacering

Tisdagen den 16 januari hade Hörbymoderaterna årsmöte i Folkets hus. Vad kan vara mer träffande än att det nya arbetarpartiet har årsmöte i denna socialdemokratiska borg?

Det var glest med motionerna, så fokus kom att hamna på listan inför valet, vilket är naturligt ett valår som detta. Nomineringskommittén hade gjort sitt bästa, men tyvärr saknar vi 20-åringarna. Bland de 10 första namnen är 4 kvinnor. Dessutom har vi en bra geografisk spridning på kandidaterna över kommunen. Detta hindrade inte att votering krävdes för att ändra ordningen på listan. Dock så stod sig nomineringskommitténs förslag hela vägen till klubbningen.

För tredje året i rad så ingår jag i styrelsen för Hörbymoderaterna. Nya ansikten i form av Martin Nilsson, Mattias Persson och Bo Lilja ger nya infallsvinklar och bättre driv. 

I sedvanlig ordning avslutades årsmöte med en rejäl bit mat och kaffe. I år bjöds det på två sorters smörgåstårta vilka var synnerligen saftiga. Som etnisk Smålänning är det inte svårt att anpassa sig till Skånska mattraditioner om ”mycket mat och mat hela tiden”. Mötesdeltagarna gjorde sitt bästa för att äta upp smörgåstårtorna, men fick se sig besegrade av de bastanta bitarna.

Styrelsen stannade kvar och genomförde sitt konstituerande möte för att därefter röja upp i lokalen. När det var gjort och klockan närmade sig tio kom jag att se tårtan igen – ”Nog är jag mätt, men en bit smörgåstårta…”, som Kommandoran i Emil skulle uttryckt det om hon varit där. En rejäl bit kommer med mig hem. Fram emot tolvsnåret får min mage njuta av kreationen igen. Bilden ovan visar när jag gav upp ätandet för kvällen… så det räckte till lunchlåda också. 

Dessutom skickade Venche Larsson med två dammsugare till mig och Wilma, men det dröjde ända tills idag, torsdag innan de gick åt.

Hur gick det för mig på listan då? En tiondeplats blev det, vilket var samma notering som i provvalet. Denna position ger ett bra utgångsläge för personvalskampanjen. Jag hoppas att du som läsare kommer märka av denna kampanj när det blir lite varmare, då jag kan komma bort från cyberspace och ut in i verkligheten.  

Läs om den kompletta listan och den nya styrelsen på Hörbymoderaternas hemsida.

5 svar på ”Smörgåstårta, dammsugare och listplacering

 1. Ex:et

  Kan inte släppa det faktum att du inte nämner några kvinnor i din uppräkning av nya ”ansikten” inom Hörbymoderaterna.

  Klarar inte Hörbymoderaterna av att värva nya unga kvinnor? I så fall varför? … eller var det inga av dessa du tyckte nämnvärda? I så fall varför?

  Detta är ju verkligen en viktig fråga för att vinna MIN röst.

  Svara
 2. Per Elis Jansson Inläggsförfattare

  Vår nya ordförande i moderatföreningen är kvinna; Venche Larsson är en enorm tillgång i föreningens verksamhet och har verkligen vitaliserat oss. Både Gunilla och Venche var med i styrelsen förra året så jag kan ju inte lista dem som ny ansikten.
  På fullmäktigelistan har vi på de första 7 platserna 4 kvinnor (se nedan). Nomineringskommitten jobbade hårt för att få fram fler kvinnor, men de som fanns avböjde att stå på valbar plats. Det är en prioritering från den enskilde man måste respektera.
  Du har helt rätt i att vi saknar unga kvinnor, vi saknar faktisk nästan helt ung återväxt i moderatföreningen men några få undantag. Detta gäller oavsett om de är tjejer eller killar. Vad beror det på? Som 20 åring kanske man inte tycker att gator, avlopp, äldrevård och grundskola är det mest spännande i livet just då. Kanske är det precis tvärt om.
  Alla råd är dyra när det kommer till återväxten inom alla de politiska partierna. Är du engagerade partipolitiskt i Hörby? Om inte vad är det som hindrar dig att engagera dig? Det är ju inte så att Hörbybor inte har åsikter, snarare tvärt om…

  Här är listan:

  1. Lars Ahlkvist, 53 år , partiombudsman, kommunalråd, Fulltofta
  2. Pelle Skerup, 63 år, fastighetsförvaltare, Osbyholm
  3. Birgitta Andersson, 49 år, skolledare, Lyby
  4. Venche Larsson, 48 år, fastighetsförvaltare, Hörby
  5. Daniel Oja, 38 år, verksamhetschef, Hörby
  6. Gunilla Jansson, 60 år, utvecklingsledare, Nunnäs
  7. Louise Hedlund, 62 år, fil. Kand, Lyby
  8. Birger Torkildsen, 72 år, företagare, Lyby
  9. Kamer Bytyqi, 46 år, maskinoperatör, företagare, Hörby
  10. Per Elis Jansson, 38 år, projektledare, Ludvigsborg
  11. Anders Malmgren, 65 år, ingenjör, Hörby

  Svara
 3. Ex:et

  ha ha … ”på det första sju …”, bra formulerat – på så vis blev det ju en majoritet av kvinnor. Tittar man sedan på listan i sin helhet inser man att de fyra du nämnde faktiskt var de enda. Dvs 4 kvinnor och 7 män.

  Vad gör moderaterna för att ta reda på varför kvinnorna inte vill stå på valbara platser. På vilket sätt arbetar man aktivt för att förändra det som står ivägen. Nu pratar jag om de VERKLIGA anledningarna inte de som är lätta att ta till för att slippa titta på de verkligen hindrar.

  Tycker det är bra att ni får en kompetent kvinna på ordförandeposten – så roligt det skulle vara om vi fick se henne som kommunalråd.

  Vi vet alla att även unga mäsnniskor har gott om åsikter om hur vårt samhälle borde se ut. Jag är ganska övertygad om att problemet inte är brist på engagemang utan snarare att det politiska maskineriet (dvs ni aktiva) inte är beredda/inte har förmåga (därmed INTE sagt att ni inte har viljan) att förändra arbetssätt mm för att ”locka de unga”. Dvs man är inte beredd att omvärdera hur ”man alltid gjort”, spelen man spelar – utan den som vill in får anpassa sig, spela spelet – och det är inte de unga beredda att göra om de inte ser att det även sker kompromisser på andra hållet.

  Man måste tänka sig in i hur de unga lever och anpassa verksamheten så att den även passar dem.

  Men vad vet jag – jag är ju inte politiskt aktiv på det sättet.

  Svara
 4. Pingback: Årsmöte i Hörbymoderatera på rekordtid « perelis.se

 5. Pingback: Årsmöte igen « perelis.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.