Snöröjning… också 2.0

Ytterligare en favorit i repris på nästa kommunfullmäktige – snöröjning av trottoarerna inne i centralorten.

Förra gången som ett liknande förslag var uppe i Kommunfullmäktige var 2008-01-28 (läs protokollet från KF, §4). Jag var själv inte närvarande men Gert Nygren (SPI) beskrev på kommunstyrelsemötet 2012-01-09  på ett bra sätt argumenten som framfördes på KF mötet 2008 mot ett kommunalt övertagande. Jag bad Gert summera sin minnesanteckning så att jag kunde använda samma argument (som jag antar var välberedda) i min reservation till beslutet.

Författaren övar med snö, kyla och hjälm inför kommande diskussion

I beslutet från 2008 hänvisas att kommunen kan bistå med kontakter till entreprenörer, men att ansvaret är fastighetsägarens. Om inte jag är helt felunderrättad har man tidigare i Hörby kunnat skriva avtal med kommunen om snöröjning (ungefär som i Lunds kommun), men detta har upphört då det var svåradministrerat för kommunen.

Nu  tog ärendet en annan vändning. Läs protokollet från Kommunstyrelsen där man vill att tekniska nämnden skall fortsätta utreda hur kommunen skall ta över mer jobb från det privata.

Visst ser jag problemen med att kommunen skottar över snön på trottoaren och fastighetsägaren skottar ut den på gatan igen… om det nu skulle vara så 100% av tiden, men är verkligheten så svart och vitt?

Heidi Leine Lundgren kommenterar på sin blogg att kommunen skall ta hela gatan, och jag håller med. För om kommunen är lite mer aktiv vad gäller bortforsling av snömängderna då dessa blir stora, så blir inte problemen så omfattande, som görs gällande på bloggen och i motionen. 

Det mest intressanta är ändå konstnadsfrågan. I en tid när kommunens ekonomi är minst sagt ansträngd, då kan det inte vara ett bra läge att titta på nya utgifter. Kostnaden, en halv miljon, tycker jag verkar otroligt liten en vinter då vi faktiskt har normalt med snö i kommunen.

Den konspiratoriska kan ju roa sig med att fundera på varför denna motion dök upp just nu och hur den passar in i den politiska agendan. Eller är det så att trottoarernas snöröjning skall, likt översiktsplanen, behandlas politiskt en gång per mandatperiod?

Artikel i  Skånska Dagbladet 2012-01-19.

3 svar på ”Snöröjning… också 2.0

 1. Axel Eriksson

  Har läst kommunstyrelseprotokollet och blivit mycket upprörd. I § 10 framgår att KS ordf L Ahlkivist och kommunchef A Bertilsson redogör för jävsbestämmelserna, varefter ett antal ledamöter förklarar sig vara jäviga.
  Varför förklarar sig inte L Ahlkvist vara jävig? Han är ju ordförande i Hörbybostäder. Och därigenom den fastighetsägare som har mest att tjäna på om Kommunen tar över ansvar och kostnaderna för aktuell snöröjning.

  Svara
 2. Debattvillig

  Smart tänkt axel!
  Den förbigick även mig.

  Svara
 3. Heidi Laine Lundgren

  Hej Per Elis,
  Om du nu ska skriva om mig kan du väl ändå visa mig respekten att stava mitt namn korrekt.
  Vänligen
  /Heidi Laine Lundgren (S)

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.