Tar det verkligen 11 år att komma igenom detta?

Jag är en vanlig mediekonsument som inte har mycket annat att göra i Coronans tidevarv än att konsumera media och tänka. Såg på nyheterna från en intensivvårdsavdelning i Italien om att patienter låg inlagda där i två veckor för att komma över problemen med andnöd. Statistiskt är det 5% av fallen som behöver sjukvård och det är företrädesvis gamla och sjuka som tillhör riskgrupperna.

Enligt en artikel i Expressen har vi 526 intensivvårdsplatser i Sverige. Låt oss säga att man drar ner på planerad sjukvård till en 50%-ig utnyttjandegrad av dessa platser samt öka kapaciteten för Corona-patienter. (Stockholm skall kunna fördubbla antalet platser) – säg 1000 intensivvårdsplatser för Corona-fall.

Kan man då säga att systemets kapacitet då är 1000 intensivvårdsplatser?

Enligt läkare i SVT Aktuellt så är det inte platserna som är den begränsande faktorn utan personalen. I andra medier hänvisas till att det råder brist på skyddsutrustning för personalen och respirator utrustning till patienterna. Men låt oss bortse från dessa begränsningar i systemet för argumentationens skull.

Om jag förstår virusspridning korrekt så kommer spridningen av viruset att ebba ut när vi uppnår någon form av gruppimmunitet, vilket inträffar när 60% av populationen har haft viruset och blivit immun.

Det är såna här små bollar jag har under TV bänken, genererade från luddet i ryamattan – tänk att de kan vara så farliga. Jag har förbjudit mig själv att inte sticka ner ansiktet i mattan och inhalera.

Frågan är hur lång tid det tar innan vi har gruppimmunitet med den begränsande faktorn varandes intensivvårdsplatserna?

I Sverige har vi 10 miljoner invånare. 60% av 10 miljoner är 6 miljoner. 5% av dessa behöver intensivvård vilket ger 300 000 patienter. Dessa patienter ligger inne två veckor vilket ger 600 000 patientveckor. Om vi har 1000 intensivvårdsplatser så ger det 600 veckor innan vi är igenom detta – i runda slängar 11år.

Även om jag har räknat fel på en tiopotens någonstans i kalkylen ovan så kommer gruppimmuniteten fås genom vaccinet i stället för genom smitta.

Det finns två frågor som jag ställer mig efter detta:

Fråga 1: Klarar världsekonomi av att applicera den strategi som världen har slagit in på med en suspendering av ekonomisk verksamhet i väntan på ovan inträffar? Är det så att vi borde utmana strategin med karantän och isolering av populationen och kanske bara isolera riskgrupperna och göra det riktigt bra? Eller är det en naturlig process att naturen rensar bland gamla och svaga individer som vi människor i vårt övermod försöker sätta oss över.

Fråga 2: Hur mycket toapapper gör jag åt under 11 år?

I dessa tider med all rysk desinformation måste jag lägga på en fet disclaimer på allt det ovan om att det är totalt ovetenskapligt, utan det är mer mina tankar om systemet och med vilken strategi vi väljer att förhålla oss till problemet, d.v.s. punk 1 ovan.

Visst förväntar jag mig massa hat-mail och fördömande kommentarer för det jag skriver om att låta naturen ha sig gång, men låt mig säga att jag tillhör själv riskgrupp efter min hjärtoperation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.