Post-bunkrings stress

Vi har alla till var man skrattat lite åt de tomma hyllorna av toapapper i matbutikerna den senaste tiden. Just det faktum att det är toapapper som bunkras är lite konstigt med tanke på att det är mer behovet av kolhydrater som skulle fälla avgörandet i fall det skulle inträffa störningar i distributionskanalerna.

Den sedan veckor tomma toapappershyllan – det är ju som i Ryssland!

Även om jag själv inte har bunkrat just toapapper så har jag noterat mina egna tankar om just dessa tomma toapappershyllor – hur länge de kommer att vara tomma? Jag har börjat mäta min egen konsumtion av papper och noterar att med den bal av toapapper som jag hade innan Corona-krisen inträffade och den konsumtion jag har idag så kommer jag klara mig fram till augusti innan en verklig kris uppstår.

Jag själv, inbillar jag mig, bunkrar omedvetet rationellt genom ”utifall att” köpa på mig pasta. Barilla i lite olika sorter men jag noterar att pastasorten Spaghetti no.5 är det som lättast slinker ner I kundvagnen. Faktum är att de två senaste gångerna jag varit och handlat har jag köpt ett fem-kilos storpack av just denna produkt som reas ut till 11EUR. Från att varit en bristvara för några veeckor sedan har pastan helt plötsligt blivit en bra bulk-deal, i alla fall jämfört med att köpa 500g förpackningen.

16kg Barrilla pasta produkter – då inte inräknat pastasåser

Så helt plötsligt tänker jag bort den någonstans skamliga känslan av att hålla på med bunkring och plockar fram smålänningens rationella pris-tänk. Finns det en spotmarknad för Barilla no.5?

Smålänningen inom mig är inte allestädes närvarande då jag noterar ett annat beteende hos mig i dessa kristider: mer eller mindre medvetet håller på jag på och bunkra lite mer otippade saker… som till exempel Prosecco, jordnötter och chips.

Favorit Prosecco-sorterna för lugna, varma kvällar på balkongen när solen går ner bakom takåsarna

Jag har lite svårt att förstå varför just denna produkt ansamlas i ett hörn i köket. Om det verkligen kommer bli kris i Tyskland, är det så att mitt undermedvetna tänker sig att just Prosecco är det krävs när det är upplopp med lite lätt skottlossning på gatan nedanför?

Men dessa ovan exempel är inte det värsta. Det kalla rummet som normalt används som tvättstuga har fyllts upp med grönsaker, frukt och diverse rotfrukter. Jag måste erkänna att jag aldrig i mitt liv (ja, kanske när jag bodde hemma hos mamma undantaget) har haft så mycket frukt och grönt nära mig.

När jag tittar på vad jag har i korgen under tvättmaskinen, i grönsaksfacket i kylen och på diskbänken blir jag stressad – det är så mycket mat som jag måste äta upp innan den blir dålig… och det fort. Sällan har jag ätit så mycket nyttig mat – igår en grekisk sallad, i förrgår en grönsakswok.

Jag inser att jag inte är bra på att förvara dessa grönsaker på ett hållbart sätt. Därför har jag nu i min okunskap börjat experimentera var jag förvara saker och ting. Till exempel har jag distribuerat fyra morötter, en under tvättmaskinen, en i fruktfacket i kylen, en i vanliga kylen och en på diskbänken. Genom empiri skall jag finna ut var jag förvarar frukt och grönt – speciellt morötter. Hur vet jag redan – så långt ifrån plastpåsar som möjligt (förutom broccoli av någon anledning missfärgas snabbt).

Den stora chocken kom i morse när en tomat slank ur min hand och som formligen exploderade när den nuddade diskbänken. Ett omfattande tankearbete satte igång för konsumera upp alla färska tomater som jag av någon anledning bunkrat på mig. Som av en händelse landade jag i en Arrabiata som serverades med en liten del av mitt lager av Barilla Spaghetti no.5 – en dubbel seger.

Just detta, att ha all denna mat att äta upp innan utgångsdatum, är så stressande. Jag tror att detta kan vara en orsak till att trigga IBS – Irritable Bowle Syndrom. Symptomen av IBS, som är en överaktiv mag-tarmkanal, kan orsakas av stress. Så med stressen på mag-tarmkanalen från all maten som måste ätas, eller stressen från blotta tanken på att äta all denna mat framgent, kanske det bara har varit en sund och helt normal tanke att bunkra allt detta toapapper. Undra hur länge min bal kommer räcka?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.