Tredje chansen gillt för många på kulturkalaset

Det är med glädje som jag läser om att Hörby kulturkalas är en välsponsrad tillställning som drar kändisarna till sig som honungsburken drar till sig bin. En uppradning av gamla schalgerstjärnor är det också – är trevligt att Hörby kulturkalas kan agera skyddsnät för dem som inte kommer hela vägen fram.

För något år sedan var det den sparkdräkts klädda androgyna t-shirtsförsäljaren Yohio som inte kom hela vägen till Malmö och ESC utan fångades upp på vägen och fick som andra chans uppträda på kulturkalaset i stället. Nu ryktas det om att Yohio har fått skägg och kan inte ställa upp i år…

I stället gick äran till bygdens stora stjärna Linus Svenning som efter andra chansen kom ända till final i melodifestivalen. Men då det uppdagades att han rökt på så hänvisades han till Soc kundmottagning i stället för scenvagnen på Gamla torg.

Enligt sanningskällan Aftonbladet har Svenning åkt till New York för sin behandling – osäker på om det är en biståndsinsats på kommunens bekostnad. Om det är det så har jag ett sparförslag… Om inte annat så är det bra att Svenning kommit till tredje chansen hos Soc.

Men det är klart, något straff skall han väl ha för att han delvis är ansvarig genom Filippa Barks skämt om Horby som tog ner kommunens webbserver. Kommunens straff är hårt – 5th avenue är Hörbys version av botgöringsläger Sibirien.

I och med Svennings frånfälle så förlorade vi inte bara byns eget stjärnskott utan även en möjlighet för Hörbys drogande ungdom att få en möjlighet att identifiera sig med en artist. Varför inte ta ICLD planet som åker skytteltrafik till Namibia och styra om kosan till New York – En jumbojet borde räcka både för alla kommunpolitiker till Namibia och för alla knarkare till New York.

Men schalgerkavalkanden slutar inte där – Björn Ranelid, mannen vi älskar att hata, och ingen förstår varför, kommer. Jag tycker han är helt genial och han lyckas med sin egen stil lura den svenska medelmåttan upp på läktaren och därigenom komma till final i melodifestivalen.

För att backfilla Svenning så kommer en annan mellis-bekant in på scen i Hörby – Magnus Karlsson. Björn Ranelids texter förefaller tydliga och rätt fram när man läser texten till Magnus Karlssons bidrag i Melodifestivalen; läs texten här – spontant känns det som om den riktiga texten har blivit körd genom en krigstida krypteringsmaskin.

Gunhild Carling har inte varit med i melodifestivalen, har inte knarkat, har helt normala texter och säljer inte t-shirts – en udda fågel helt enkelt i årets startfält på kulturkalaset. Dock vill hon enligt Expressen vara med i Melodifestivalen. Historien förtäljer inte om hon även vill röka på, sälja t-shirt eller sjunga obegripliga texter.

Ja, med detta startfält så kommer varenda Hörbybo känna sig förvirrad långt in i populärkulturens mörkaste katakomber… en förutsägelse som kommer med reservationen att jag själv är en kulturtaliban.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.