Tvetungad demokratipredikan i kommunens utrikespolitiska projekt


Kollegorna Lars Ahlkvist och Jan-Erik Persson har en holmgång i insändardelen i Skånska Dagbladet den 9 och 10 september 2013. Debatten handlar dels om vad nyttan med ICLD-projekten är, dels hur debatten förs i fullmäktige. Låt oss fundera över dessa punkter och se hur de hänger ihop.

Jan-Erik Persson ställde frågan i fullmäktige om nyttan i projekten. Kommunalrådet Lars Ahlkvist kände sig kallad då han är den största (och kanske den enda egentliga) tillskyndaren av dessa projekt.

I sann Ahlkvistisk anda kommer det en svärm med irrelevanta okvädningsord riktade  mot frågeställaren för att misstänkliggöra dennes motiv. Klassisk härskarteknik att angripa person och inte sak. Läsare på denna blogg är allt för väl medvetna om detta.

Efter denna skur besvaras frågan i en mening på slutet genom att föga förvånande konstatera att projektet är utvecklande för de som är inblandade.

Utvecklande är även semesterresor till utlandet eftersom den som har varit på en resa har något att berätta, som det heter. De praktiska resultaten låter däremot vänta på sig – efter ett tvåårigt projekt i Namibia blev det ett stängsel runt en soptipp och några ton koldioxid från flygresorna.

Om man läser material från ICLD så är syftet med programmen följande:

VARFÖR?
Sverige har en lång tradition av lokalt självstyre. Svenska kommuner, landsting och regioner har värdefulla kunskaper och erfarenheter av lokal demokrati. Erfarenheterna kan vara till stöd för kommunala och regionala motparter i låg- och medelinkomstländer. Samtidigt skapar partnerskapen möjligheter för den svenska kommunen att utvecklas genom att ta del av andra kommuners kunskap och erfarenheter.

Vilka är erfarenheterna från lokal demokrati här i Hörby?

 • Är det härskarteknikerna i fullmäktige eller på sociala medier som vi skall berika namibier med?
 • Eller skall vi sprida information om den havererade medborgardialogen med 1000 uppretade invånare för tavelinköp från bekantskapskretsen?
 • Skall vi visa på hur man baxar en vindkraftspark genom det politiska systemet utan någon som helst debatt?

Från mätningar tillhandahållna av SCB är politikerförtroendet i botten. (SkD 2013-07-17). Kommunalrådet Lars Ahlkvist kommenterar själv att anledningen till bristande förtroende i tidningen:

– Turbulensen i politiken har en viktig del. Det har funnits en intern opposition i delar av femklövern. Det är viktigt med lugn och ro.
Lars Ahlkvist vill inte kommentera vilken roll han själv spelat för det låga förtroendet för kommunen.
– Jag är alldeles för blygsam för att recensera min egen roll. Politik är ett lagspel, men då måste alla vara med i det laget.

Klassikern – gör som jag säger eller hit the road Jack! Att lugn och ro är viktigt har både kungen och Göran Persson konstaterat om Brunei respektive Kina.

Alf Svensson(Kd) kommenterade, i samband med Göran Perssons uttalande, att politisk stabilitet som uppnås genom att man skjuter av oppositionella är inte speciellt mycket värd. Efter de politiska utrensningarna inom Moderaterna under första halvåret 2013 inför valet 2014, så är det intressant att veta vad den politiska stabiliteten är värd inom detta parti?

På fullmäktige i slutet på augusti såg vi i utfallet mot Jan-Erik Persson, vilka konsekvenser vårt nuvarande kommunalråd har dragit av information om det låga politikerförtroendet i kommunen, tvärt emot vad han själv konstaterade i tidningen den 17 juli:

Det är en signal till ödmjukhet, säger kommunalrådet Lars Ahlkvist (M).

Om inte annat skulle detta kunna vara en läxa för despoter i fjärran land. Tyvärr för SIDAs effektivitet så har de goda exemplen mycket större påverkan – att skicka Lars Ahlkvist till Namibia och Kosovo för att predika demokrati är ju skrattretande.

14 svar på ”Tvetungad demokratipredikan i kommunens utrikespolitiska projekt

 1. Debattvillig

  Återigen en knivskarp yxa(läs intellekt) från per Elis!

  *lyfter på hatten*

  Skönt att det fortfarande finns människor som inte kvävts av Lars Ahlkvist.

  Svara
 2. Torbjörn Malvå

  Bra Per Elis!
  Demokratin är viktig och får inte kvävas av kommunal maktfullkomlighet!

  Svara
 3. Lars Ahlkvist

  PerElis skriver om diskussionen mellan mig och Jan-Erik Persson och mig på fullmäktige om partnerskapsprojekten i Kosovo: ” I sann Ahlkvistisk anda kommer det en svärm med irrellevanta okvädingsord för att misstänkliggöra dennes motiv”.

  Ett fint försvarstal för Jan-Erik Persson, ordförande i Medborgarpartiet som har starka rasistiska och främlingsfientliga inslag. Enligt dem är Hörby ett ”invandrarghetto” där ”man inte går säker från främmande och ondskefulla incitament” (sic!).

  Det PerElis hävdar är okvädingsord är följande:

  ”De kommunala partnerskapsprojekten är en del av det svenska biståndet. Hörby kommun driver för närvarande två stycken, ett med Karasburg i Namibia som handlar om ungdomsdemokrati och inflytande, och ett med Peja i Kosovo som handlar om sophantering och avloppsfrågor.

  Att arbeta för att sprida demokrati, att arbeta för en hållbar utveckling och miljö och klimatfrågor, vad har svenska kommuner och Hörby för nytta av det?

  Vad har svenska kommuner och Hörby för nytta av att tjänstemän och politiker utbyter erfarenheter och delar med sig av kunskap?

  Vad har Hörby för nytta av om samhällen i andra delar av världen drar fördel av erfarenheter som vi haft här?

  För oss som tror på solidaritet, att ställa upp för andra och att världen behöver bli en bättre plats att leva på är svaret nog enkelt. Lika svårt att förstå kan det vara om man tillhör partier som har en värdemässig grund i att människor har olika värde beroende på sitt ursprung.

  De kommunala partnerskapsprojekten är något som Sveriges regering och riksdag står bakom, men en bred politisk uppslutning.”

  Det är intressant att de ord jag använt ovan, betraktar PerElis Jansson som okvädingsord. Är det demokrati, hållbar utveckling, erfarenheter, solidaritet , att ställa upp för andra som okvädar?

  Jan-Erik Perssons ”Medborgarparti” samlar fd SD-medlemmar (bl a Ronny Esbjörnsson som ville ha skottpengar på Reinfeldt, och paret Engström som var ledande i Hörbypartiet mär man samarbetade med nazistiska Nationaldemokraterna).

  Som många vet har PerElis efter sina aktiviteter (läsarna av denna blogg vet vad jag talar om) bedömts av Moderata Skåneförbundets nomineringskommitte som olämplig att kandidera för Moderaterna i nästa val. Kommer han månne att finnas på annan valsedel, och vilka är hans likasinnade då?

  Svara
  1. Lars Eriksson

   Jag satt som åhörare på fullmäktigemötet och det är helt klart att Ahlkvist har ”glömt” ett par meningar med ganska fula ord när han citerar sig själv. Att ett kommunalråd kränker en politiker och Hörbybo publikt på detta sätt är helt oacceptabelt, oavsett vilket parti den utsatte tillhör.
   Ahlkvist fortsätter med sina härskartekniker genom att bunta ihop sin antagonist antingen med SD eller nazisterna. Här helgarderar han med båda. På något sätt rättfärdigar Ahlkvist sitt påhopp genom denna koppling.

   Att Per Elis inte blev nomierad är han ju inte ensam om. Det ska nog ses som en fördel att inte bli beblandad med nuvarande sörjan i hörbymoderaterna, Ni närmar er väl snart dussinet moderater som är portade från politiken i Hörby.

   Nu är det bara att sitta ner och vänta på Ahlkvists svar, att jag skulle ha kopplingar till SD eller något ännu mer extremt parti. För det är så han hanterar folk med annan uppfattning.

   Svara
   1. Lars Ahlkvist

    Lars, ge gärna exempel på vad Du säger Dig hört. Jag använde mig av ett manus som jag inte avvek från. Vilka ”ganska fula ord”?

    Svara
 4. Debattvillig

  1. Vilken demokrati Lars?

  Menar du när du köpte en i flera aspekter olaglig tavla av din vän, den okände konstnären falkman?

  2. Hållbar utveckling?

  Du menar den bakåtsträvande, elitistiska, slutna utvecklingen som förstört Hörby?
  Förstört ryktet och förtroendet?

  3. Nyttan av utbyte etc?

  Du menar era semestrar på vår bekostnad?

  4. Solidaritet?

  För vad? För det är inget du visat.
  Snarare mobbat, använt härskartekniker, förtalat etc.

  6. Rasistiska, främlingsfientliga, sjuka?

  Hur kommer det sig att du rakt av förtalar och raljerar över demokratiskt invalda politiker? (SD)
  Du spottar deras väljare i ansiktet. O du pratar demokrati?
  HYCKLARE! Oj? Var jag elak?
  Använder samma tekniker som dig.

  7. Olämplig?

  Ja för att dom sitter i knäet på dig!
  Du har alla i din ficka, dom som inte går dina smutsiga ärenden blir uteslutna, avsatta, utsparkade, utfrusna, utmobbade.

  Är det någon som inte är lämplig att stå på listorna så är det ditt namn Lars!

  Sen så har du fortfarande inte svarat på mina frågor Lars.

  1. Gick du klart universitetet?
  2. Vilken arbetslivserfarenhet har du för att kunna säga att du har erfarenheter från näringslivet? För att driva företag?
  Eller menar du när du var liten i frisörsalongen?

  Med vänlig hälsning, DB

  Svara
 5. Debattvillig

  Lars Ahlkvist.

  Du har fortfarande inte svarat på mina frågor Lars.
  1. Gick du klart universitetet?
  2. Vilken arbetslivserfarenhet har du för att kunna säga att du har erfarenheter från näringslivet? För att driva företag?
  Eller menar du när du var liten i frisörsalongen?

  Du kan svara andra, men undviker mina konkreta, artiga, raka frågor.

  Betyder avsaknaden på svar att du inte tänker svara pga att du kommer göra bort dig själv månntro?

  Det är helt okej herr Ahlkvist.
  Du kan göra bort dig mer än du redan gjort.

  Med vänlig hälsning

  Svara
  1. Lars Ahlkvist

   Den typen av kränkningar och påhopp Du kommer med får stå för sig själv i all sin tydlighet, de förtjänar inte svar 😉

   Svara
 6. Debattvillig

  1. Gick du klart universitetet?
  2. Vilken arbetslivserfarenhet har du för att kunna säga att du har erfarenheter från näringslivet? För att driva företag?
  Eller menar du när du var liten i frisörsalongen?

  Var hittar du påhoppen?

  Jag citerar ju bara manus 😉

  Sen är jag långt ifrån din nivå.

  Kan du svara eller skall du stå kvar i hörnan?
  Svaren är inte svår att ta fram, men ger dig chansen att berätta själv.

  Svara
 7. Lars Ahlkvist

  Blev Du tyst?

  Ditt försvar för Jan-Erik och Medborgarpartiet är värt att notera. Medborgarpartiet tycker Hörby blivit ett ”invandrarghetto”, där man inte vet om man vaknar pga ”främmande och ondskefulla incitament”. Och mycket annat, i samma ftämlngsfientliga riktning.

  Detta är vad Du tar i försvar, femklöverarbetet angriper Du hela tiden, och får inte längre delta i Moderaternas möten. Drar Du verkligen inga slutsatser av det för egen del? Du kan nog räkna med att Moderaterna gör det.

  Svara
 8. Uno Johansson

  Lars Ahlkvist!
  dom som ser sig som mest (PK) är dom som är mest ondskefulla
  mot sitt eget FOLK.

  Svara
  1. Edvin

   PK? Förklara utförligt vad en som är pk är. Vad de står för, och varför de står för det. Och varför ens eget folk ska värderas högre än andra? Pinsam argumentation.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.