Valresultatet – behöver matematiken för att se vad som är bra eller dåligt

I veckan har Länsstyrelsen räknat klar alla rösterna och sammanställt resultatet. En modest uppgång för Centern. Själv uppnådde jag ett personligt förtroende på 46 detta valet.

Läsaren med sifferminne kommer ihåg att jag vid förra valet uppnådde 47 kryss. Jag har under mina fyra år i politiska hetluften lyckats minska med ett kryss. Det var ju inget bra resultat… skulle man kunna tro.

Nåja, det finns en annan sida av det resonemanget – 2010 stod jag på en Moderatlista. Ett parti med en massiv medvind som kasserade in 15 mandat i fullmäktige. I år var jag på Centerlistan som blott kasserade in ett valresultat som var en tredjedel så stort som moderatresultatet 2010. På det här sättet att räkna tredubblade jag mitt resultat.

Speciellt eftersom jag satsade majoriteten av mitt kampanjande i Ludvigsborg så borde jag kunna känna mig extra nöjd. I år var moderaterna 36% större än Centern i valkretsen. 2010 var samma kvot 626%. I absoluta tal steg Centerrepresentationen i Ludvigsborg från 5,37% 2010 till 12,27% i år, i praktiken en fördubbling.

Låter det som att jag är nöjd? Både ”ja” och ”nej”. Nu slipper jag passa tider på måndagskvällarna och politikerkåren slipper uthärda mina djupare analyser och argumentation. Knapptryckarkompaniet är tillbaka.

Så även om jag inte hyser några starkare känslor inför mitt eget valresultat så blir jag mest fascinerad över är resultatet för Sverigedemokraterna.  Speciellt gäller det här i Ludvigsborg där var fjärde röstberättigad (222 st) röstade på SD.

I Hörby är SD är ett parti utan politik och utan politiker.

 • Utan politik, vad kommer Sverigedemokraterna göra för Hörby och för Ludvigsborg de kommande fyra åren har dessa 25% tänkt sig?
 • Utan politiker, vem kommer representera dem? Hastigt påskrivna på valsedeln och ett troligt valsamarbete med SPI där SPI får massor med poster från SD.

Om man ser på vad som SD åstadkommit den innevarande mandatperioden eller vad man lovar inför den kommande så är det ringa som kvalificerar som politik. Om de ändå hade formulerat ett ordentligt program så hade det varit lättare att förstå.

Innan valet kollade jag upp deras hemsida. Då var den tom men efter min kommentar om detta fylldes den på. Idag så ser manifestet ut på följande sätt: SD program för Hörby.

Jag förstår ingenting av vad som har rört sig i Ludvigsborgarnas huvud när de röstade på Sverigedemokraterna i kommunvalet. Kanske beror mitt famlande på min naivitet om väljarnas rationella beteende. Eller ligger det en massiv okunskap bakom där man tror att immigrationspolitik bestäms i kommunerna?

I riksdagsvalet röstade 31% (276 st) i Ludvigsborg på SD. 54 stycken fler än i kommunvalet. Kan man därmed sluta sig till att 25% av SD väljarna trots allt  troligtvis fattade vad SD i Hörby står för, d.v.s. ingenting?

Sammanräkningen för Hörby kan ni hitta på denna länk: Valmyndighetens sida för resultatet i Hörby kommun.

2 svar på ”Valresultatet – behöver matematiken för att se vad som är bra eller dåligt

 1. Björne

  Det är så sant som det är sagt : ”Ingen blir profet i sin egen bygd”!!!!

  Svara
  1. Per Elis Jansson

   Hej Björne, visst är det så… så tillvida man inte är Sverigedemokrat där själva förutsättningen är att inte göra något är framgångsfaktorn. ”Ingen” i skepnad av Sverigedemokraten har faktiskt blivit profet genom att göra just ingenting i egen bygd.

   I praktiken innebär detta att politiken inte berör människor i själen. Frågan är vad orsakerna till det är och hur man kommer till rätta med det.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.