”Hej, hej gubbar”

För inte så länge sedan kunde man läsa i Dagens Samhälle om att nu var det dags för ett könsbyte på kommunalrådet. Missförstå mig inte; Lars Ahlkvist skall inte opereras (i alla fall inte vad jag vet) utan det är mer så att nästa kommunalråd kommer vara en kvinna. Den ”eviga gubbkommunen” som Hörby beskrevs av tidningen skulle upphöra.

Så inför tronbytet, hur ser det egentligen ut med könsfördelningen bland de valda. Jag har gått in på val.se och hämtat ut informationen. För att kunna presentera den så har jag lagt in den i ett Excel-ark och gjort pivot tabeller och diagram.

Om man tittar på hela fullmäktige och dess ordinarie ledamöter så ser man att det är en kraftig kantring åt gubbhållet. Det finns dubbelt så många gubbar i fullmäktige som gummor.

fördelning i fullmäktige

Könsfördelningen i fullmäktige

Om man hoppar in i de enskilda partierna och tittar hur det ser ut där så finns det vissa som sticker ut. Rent statistiskt är informationen värdelös nu men det tyder ändå på att vissa inte har jämställdhet mellan könen som en viktig parameter. Kanske är det så att jämställdhet inte är viktigt alls.

kön_per_parti

Mandatfördelningen inom partierna per kön

Sverigedemokraterna har en kraftig underrepresentation, moderater och SPI likaså. Småpartierna med ett eller två mandat var är naturligtvis irrelevanta här då det torde vara svårt att få en jämn könsfördelning på ett mandat. Men man vet ju aldrig i dessa tider som jag brukar säga.

Kanske det kunde bero på ”otur” i mandatfördelningen? Är det så att obalansen inom listorna inte speglar maktkantringen inom Hörbypolitiken? Här nedan har jag viktat placeringen på listan kontra könsfördelningen.

listplacering vikning

Fördelningen inom partierna viktat på placering på listan. Det är den relativa skillnaden mellan män och kvinnor som är relevant här.

Konstaterar att Folkpartiets två gubbar i toppen drar ifrån men att Socialdemokraternas lista jämnar ut sig. Om man tittar i källfilen ovan så har de gjort ett gott arbete med att varva män och kvinnor.  Moderater, sverigedemokrater och pensionärspartister fortsätter vara ojämlika mellan könen.

Jag överlåter till läsaren att fundera vad som ligger bakom dessa siffror men konstaterar att gubbväldet i kommunen allt jämnt består även om fasaden är lite rosaskimrande. I bedrövelsen tänkte jag dock lätta upp lite med en sångtext från Magnus Uggla: ”Hej hej gubbar

”Hej, hej snubbar fula gubbar, ni borde bjuda upp nån annanstans.
Hej, hej snubbar gamla gubbar, varför inte pröva mogen dans.
Bland dom andra hanarna, spela bingo, mata svanarna. En lagom stimulans.”

”Häromdan’ så var det pensionärsträff ner på stan, ja där var Bertil, Percy, Thommy, Pelle, Roy, Per-Ola, Birger, Gert, Anders, Lars, ja där var alla gamla gubbar.”

Klicka på Yotube klippet nedan och avnjut en svensk klassiker

https://www.youtube.com/watch?v=JmnvoC57eaU

3 svar på ””Hej, hej gubbar”

 1. Anita Ullmann

  Snyggt jobbat Per-Elis! -hälsar en som gillar Excel.

  Svara
 2. Gert Nygren

  Trevligt Per-Elis
  Kan vi ha tavla med Politiker i Hörby,
  kan vi väl ha en slagger om oss.

  Nu väntar vi bara på när du kommer att framträda live med denna, fega inte ut nu.

  Svara
 3. Gunvor Håkansson

  Är det så illa i Hörby? Är det männen i Hörby som gör att kvinnorna inte kommer till tals?
  Hur blir det nu med tillsättning av alla poster som skall tillsättas. Bäst är det om det är 50 % av varje.
  Nog skulle vi kunna uppnå detta vid kommande val av olika poster i kommunen.
  Det finns många duktiga kvinnor i alla partierna.
  Vi kvinnor behövs då vi motsvarar halva befolkningen!
  Deras åsikter skall också kunna framföras de närmaste 4 åren.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.