Vindomslag vittnar om en vänstervriden kuling de kommande fyra åren

Igårkväll var det dags för mitt sista kommunfullmäktigemöte. Nästa gång Fullmäktige sammanträder så är det med en ny konstellation. Men man kunde tro att delar av den nya konstellationen var på plats redan igår.

Det märktes tydligt när församlingen kom till ärende 6, en socialdemokratisk motion om förenklad biståndsbedömning för äldre. I stort handlade det om att personer över 75 kan fylla i ett webbformulär för att få hjälp med enklare saker. En one stop shop för hushållsnära tjänster ala socialdemokratisk modell.

Så Socialdemokraterna vill att Socialförvaltningen skall agera RUT-förmedlare i expressfart stället för att jobba med kärnverksamheten. Samtidigt så vet vi att det finns en tjänstesektor som håller på med precis samma sak i det privata näringslivet.

Och det är här det borde ringa varningsklockor hos var och en som tror på ett fritt näringsliv. Detta borde gällt hos alla icke-socialistiska partier i Fullmäktige i alla fall. Jag gick upp i talarstolen och höll mitt tal om hur ideologiskt förslaget var.

Vad Socialdemokraterna föreslår är att staten sätts mer i centrum för att ta bort nätverkandet mellan människorna. Och inte nog med det, det är staten i form av kommunen som skall bestämma vem som skall städa hemma hos dig. Susanne Meijer går upp i fullmäktige och deklarerar att detta är en valfrihetsreform.

Läs mitt tal till fullmäktige på denna länk. Jag yrkade avslag på motionen för jag tror på individen och på en mindre stat.

Så när det blir omröstning så tänker man att borgarna i alla fall skall säga nej till förslaget. Men icke. Folkpartisterna gick man ur huse för stötta det Socialdemokratiska förslaget. Helt otroligt.

Jag visste att femklövern hade kollapsat för ett halvår sedan men att folkpartisternas ideologiska kompass även den hade kollapsat var jag omedveten om… tills igår. Tillsammans med Sossarna, pensionärspartiet SPI och Sverigedemokraterna dunkade man igenom förslaget med en rösts övervikt.

20140929_200255

Överlämnandet av klubban från en ålderman till en annan ålderman. Den avgående folkpartistiska fullmäktigeordföranden Göte Andersson (till höger på bilden) befanns lika mycket till vänster som den mottagande socialdemokraten Tommy Hall. Till vänster på bilden den lokala paparazzin dokumenterandes det historiska ögonblicket.

Så vad var det som hände – hade folkpartisterna redan kastat sin ideologi överbord för att anpassa sig till rollen som dörrmatta inför intåget av den Socialdemokratiska agendan?

Att med höjda skatter skall man se till så att offentlig förvaltning blir större och blir en mer central makt i människors liv än vad som annars skulle vara nödvändigt. Inte visste jag att det var folkpartistisk politik. Troligtvis inte många folkpartister heller… tills igår.

Och som inte det vore nog så tar man detta beslut utan att veta vilka ekonomiska konsekvenser som förslaget innebär. Hur stämmer det med den folkpartistiska agendan om sparåtgärder i Socialnämnden.

Om detta är jag mycket bekymrad då det inte alls förefaller osannolikt att det blir en folkpartistisk ordförande i Socialnämnden även kommande mandatperiod. Är vi på väg mot 300 miljoners strecket?

Läget känns än mer mardrömslik dag för dag. Var så goda, kära Hörbybor, nu börjar det.

Uppdaterat: Artikel i Skånskan.

3 svar på ”Vindomslag vittnar om en vänstervriden kuling de kommande fyra åren

 1. Björne

  Ja om jag inte minns fel så är du med på en lista till fullmäktige på ”vänstersidan” ?? Det blir till att vänja sig!!!

  Svara
 2. Göte Andersson

  Motionen Förenklad biståndsbedömning. Kommunstyrelsen har tillstyrkt motionen med stöd av en Centerpartist och en miljöpartist. Folkpartigruppen beslöt då att bifalla kommunstyrelsens förslag. prova. Folkpartiets ställningstagande redovisades på femklöverns ordförandemöte den 22 september. Förslaget kan vara värt att prova.
  Det pågår förhandlingar inför kommande mandatperiod mellan S, C, FP, MP och KD, målet är att bilda ett majoritetsstyre som tar ansvar för Hörby Kommun 4 år framåt. I en sådan förhandling går det inte att låsa fast sig i ett ideologitänkande. Här gäller att ge och ta, skapa förtroende mellan partierna. Att Folkpartiet skall vara dörrmatta i det Majoritetsstyret är inte tänkt så. Att göra ner samarbetande partier i social medier tillför inget. Resultatet av bloggande moderater i femklövern förskräcker.

  Svara
 3. Nasare

  Kuling? Tja, det kan väl vara skönt att stanken från de gångna 8 åren luftas ut! Det är konstigt att alliansanhängarna hänger sig åt skrämselpropaganda även nu efter valet. Om ni misslyckades inför valet är det ännu mindre lönt nu. Slut på vettiga argument kanske? Eller surt sa räven….

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.