En allians utan ledare, en ledare utan reträttväg

Så då har förnuftet segrat i Hörby. I debatten i fullmäktige igår märktes det att valrörelsen hade startat. Talare som inte har synts till de senaste tre åren masade sig upp i talarstolen för att bidra till debatten.

Kommunalrådets argumentation stod sig slätt igår inför det bombardemang av motargument. Men inget tycktes bita på ledaren eller så lyssnade han inte alls på sina alliansbröder och systrars argumentation.

Tillsammans med Socialdemokraterna och La Famiglia framhärdade han i att MittSkåne-äventyret var en briljant idé. Öppenhet, bolagsbildning, finansiering – inget bet på Ahlkvisten.

Inte ens när Marie Keismar pekade på den dunkla tavlan på väggen och påminde om den lika dunkla finansieringen sågs några problem. Allt hade gått rätt till väga – hemlighetsmakeriet institutionaliserat och det vara bara bra det med. Detta utan att en sekund reflektera om risken för korruption eller blott misstanken därom.

Själv valde jag att anlägga ett ideologisk perspektiv, om hur ett fritt och fungerande näringsliv kan sköta marknadsföring och organisation utan det offentligas inblandning. Jag förstår att Sossarna inte hade några problem med bolaget. Mer förvånande är då att vårt moderata kommunalråd med anhang fann det vara irrelevant.

Den marknadsliberal samhällssyn som jag och många andra borgerliga har, hade fullständigt tappats bort i projektet.

Läs mitt tal till fullmäktige här.

Så nu har vårt kommunalråd gått ut på sin egen väg och slutat lyssna på den allians som han säger sig leda. Vad har det lyssnande ledarskapet tagit vägen som det pratades om så många gånger 2011 när han försöket upplösa Socialnämnden?

Kontentan är att alliansen i Hörby inte har något ledarskap längre, och kanske aldrig haft det heller. Det minsta man kan hoppas på är att Moderaterna en gång för alla löser problemet med det trilskande kommunalrådet som jobbar närmare med Socialdemokratin än med sitt eget parti.

Fast å andra sidan kanske det moderata förbundet i Malmö hellre har Ahlkvist i Hörby än på kansliet i Malmö. Det är inget önskescenario att bli infiltrerade av en Socialdemokrat under ett supervalår. Den som lever får se…

Länk till artikel i Skånskan 2014-04-01

 

Uppdaterad:M förbundet kräver Ahlkvistens avgång.

2 svar på ”En allians utan ledare, en ledare utan reträttväg

 1. Debattvillig

  Öppnar den sparade champagneflaskan när herr Ahlkvist tvingas av sina poster.

  Väntar med spänning.

  Ska bli årets framgång må jag säga när han kliver av och inser att hans förtroende är krossat sen flera år tillbaka.

  Svara
 2. Gustav

  Ganska intressant att MP lyckats gå sängvägen för att driva sina frågor.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.