Finns det en femklöver kvar i Hörby?

Diskussionerna om hur man skall organisera besöksnäringen i kommunen väcker fler frågetecken än bara själva samarbetet. Frågan som nu svävar som ett moln över fullmäktige är om Femklöversamarbetet finns kvar?

Efter att diskuterat Mittskåne inom mitt eget parti Centern och nu efter att ha hört Göte Andersson, Folkpartist, tillika kommunens högste politiker, uttala sig i tidningen känns det mer tveksamt om femklövern har fungerat under dess nuvarande ledning. Göte Andersson säger i tidningen 2013-03-30:

”Förslaget är inte politiskt förankrat i Hörby. De som har förhandlat för Hörbys räkning har inte lyssnat på opinionen.” … ”Han  [Ahlkvist] hade bara 11 av 24 ledamöter i Femklövern med sig när fullmäktige beslutade om en återremiss för en månad sedan.”

När jag efter fullmäktigebeslutet i februari pratade med två kristdemokratiska politiker var de heller inte positiva till samarbetet.

Så här har det, enligt Ahlkvist själv, pågått en process under två år utan att han bemödat sig med att blanda in Alliansen över huvud taget. I stället har han lierat sig med socialdemokraterna och kört sitt eget race.

Vi kunde även läsa i tidningen att trycket från de andra två kommunerna har ökat. De anser att Hörby skall fatta ”rätt beslut” och gå med i bolaget för att hjälpa till med betalningen. Men då är det viktigt att förstå deras utgångspunkt.

Höör till exempel har ingen turismorganisation efter att deras bolag gått i konkurs. Detta efter ekonomiska förehavande som inte var ”långsiktigt hållbara” om man skall uttrycka det milt. För Anna Palm (M) är problemet akut inför sommaren 2014. Därför skräder hon inte orden  när hon säger att åsikter från den ena sida i den demokratiska debatten i Hörby är ”motpropaganda”. Det är med ett visst mått av desperation överorden tas i bruk.

För Eslövs del kommenterar socialdemokraten Cecilia Lind ”jag tror att de har tagit sitt förnuft till fånga och insett fördelarna”. En socialists vädjan till förnuft, och den påtryckning det eventuellt skulle utgöra, kan man ta lätt på. Stora gemensamma strukturer finns i socialistens blod och naturligtvis finns passar Mittskåne turism in i detta.

Det är inte för inte Socialdemokraterna i Hörby är det parti som är odelat positiva till projektet. Samtidigt är Sossarna det parti som dragit in huvudet mest i debatten. Dels har man ett alldeles för slappt förhållande till skattepengar (ref Tommy Halls ”vi får se vart det barkar hän”) och dels passar de stora strukturera i deras Socialistiska samhällssyn. Vad som det inte passar med är Hörbys småföretagaranda.

I vissa mått är det imponerande att se hur vårt kommunalråd Lars Ahlkvist har lyckats triangulera sig fram till en position där stödet endast kommer från

 1. den socialistiska oppositionen,
 2. andra kommuner samt
 3. från det nepotistiska La Famiglia* i Miljöpartiet.

Vem är det Lars Ahlkvist företräder egentligen? Finns Femklövern bara när det passar Ahlkvists egna syften eller spelar den någon roll även när man skall visa på regeringsduglighet? Samarbetspartier är ingen dörrmatta men torkar skorna på och sedan klampar vidare. Jag hoppas att Moderatgruppen i Hörby beaktar detta på det utlysta gruppmötet på måndagen.

* La Famiglia har nu även utökats med Lars Ahlkvists vigda fru Helen. Så förutom tuppen själv finns nu alla hönsen samlade under ett och samma tak i Miljöpartiet.

18 svar på ”Finns det en femklöver kvar i Hörby?

 1. Torbjörn Malvå

  Att det är fördelaktigt att samarbeta med slottsherrar tycker tydligen både Lars Ahlkvist och Socialdemokraterna. S sviker i många frågor i lokalpolitiken Inte minst i demokratifrågorna

  Svara
 2. Edvin

  Sluta tramsa nu. Som ordförande för miljöpartiet i Hörby blir jag besviken över din bristande demokratiska syn, och undrar om du inte är lite sexist också? Du antyder att Hèléne inte kan ha egna åsikter, utan är fullkomligt styrd av Lars Ahlkvist, vilket är fullkomligt bullshit. Hèléne tillför miljöpartiet oerhört mycket, är ni i Centern måhända avundsjuka på oss som fått en otroligt kompetent kvinna i partiet? Tillhör jag ”La Famiglia” också? Och vad innehar jag för roll där?

  Är också mycket besviken över din bristande ideologiska kunskap. Om du kallar Socialdemokraterna socialistiska, då förbehåller jag mig rätten att kalla dig nationalist/konservativ. Skärpning.

  Svara
 3. bertil Andersson

  Det är intressant- vart är miljöpartiet Hörby på väg- då
  den nyvalde 16:årige ordföranden går i svaromål mot en
  ” äldre ” och beprövad partimedlem. Detta ger en tanke
  på vilket parti man lägger sin röst vid valet 2014.

  Svara
 4. Edvin

  Bertil. Min kommentar var i svaromål till Per Elis, inte nån äldre partimedlem. Vem du röstar på får vara upp till dig.

  Svara
 5. Per Elis Jansson

  Jaha, du ordförande Edvin. Läs mer om socialdemokratins ideologiska rötter http://sv.wikipedia.org/wiki/Socialism#Socialdemokrati

  Din roll är svår att säga något om – jag är ju ingen familjepedagog.

  Ej heller är jag expert på hönsgårdar, men hackordningen i det nämnda exemplet råder det ingen tveksamhet om. Här är en annan länk om en ilsken tupp som kanske kan hjälpa: http://hons.ifokus.se/discussions/51c04f2f8e0e747d7b0001f4-ilsken-tupp . Finns det en överhöna och hur sexistisk är inte den?

  Svara
  1. Edvin

   Socialdemokratins rötter, inte Socialdemokraternas. Sossarna har haft en socialistisk ådra ja, men skillnad mellan socialdemokrati och socialism är stor. Liksom skillnaden mellan faktisk socialism och ”demokratisk socialism”, som många äkta socialdemokrater vill kalla sig.

   Precis som liberalismen och konservatismen idag är lika i de ekonomiska frågorna, men inte i övrigt.

   Min roll kan vara svår att sia om, då la Famiglia inte är faktisk, utan nån populistisk pajaskonst. Att attackera enskilda personer och inte vår faktiska politik är rakt igenom populistisk strategi, kan hänvisa till Jens Rydgrens och Anders Widfeldts bok kring det, iofs handlar boken om högerextrema men även om Populistisk Politik och om populistisk strategi.

   Är du inte expert på hönsgård? Du har ju själv varit med och orsakat en, du kan väl inte säga att moderatmötena du medverkat på inte varit hönsgård? Du har själv visat stort missnöje med den ”hönsgården”. Tror du är en gravt större expert på politiska hönsgårdar, än vad jag är. Hur mycket hönsgård är inte Centern? Er ordförande blir oskyldigt anklagad för fusk och grejer. Vilken hönsgård! Jisses!

   Svara
 6. Gustav

  Edvin. Vad är det för fel att vara nationalist? Jag kan förstå att ni nära rödvinsvänstern ryser när ni hör ordet men är det inte just nu högaktuellt att slå vakt om den egna flaggan och svenska arbetstagare.

  Jag har röstat på miljöpartiet i de två senaste valen men efter att ni flummar till det riktigt ordentligt på riksnivå känner jag mig nödgad att rösta på de som verkligen står upp för Sverige.

  Kom nu inte dragandes om att jag är rasist för jag har mer kontakt med invandrare än salongskommunisterna har som aldrig släpper in de i de fina salongerna.

  Gustav.

  Svara
  1. Edvin

   Hej!

   Felet med nationalismen är att den värnar ett land, på en hel jord. Fel synsätt, man bör värna hela jorden och inte enskilda länder. Att jag skulle vara ”rödvinsvänster” (vad det nu är?) säger jag inte emot, då jag inte vet vad det innebär, upplys mig gärna. Kanske är jag det.

   Att slå vakt om den ”egna” flaggan, vad gör den flaggan just ”din”, och varför är den det? Hur kan en bit mark, på ett helt jordklot, förväntas tillhöra just, och enbart, ett folk, när historien visat att det inte funkar så. Vi har ingen äganderätt till just detta landet, det har ingen (egentligen).

   Att vi inte skulle slå vakt om Svenska arbetare tycker jag låter konstigt. Läs gärna vårt partiprogram om det.

   Har aldrig haft tanke på att kalla dig rasist, då du inte uppvisat några sådana drag än. Synd om du tror det redan från början. Att du har kontakt med många invandrare betvivlar jag inte, men slår inte de vakt om Sverige? Räknas inte de som Svenska arbetare?

   Synd att du inte verkar rösta på miljöpartiet i detta valet också, din röst är viktig. Men viktigare att du går och röstar öht, men ser väl kanske inte vem som ”Verkligen står upp för Sverige”, så klargör gärna det.

   Svara
   1. Gustav

    Innan vi går vidare: värnar inte du om ditt hem?

    Svara
    1. Edvin

     Det där argumentet börjar bli jobbigt, eftersom skillnad på DITT hem och ett LAND inte är lika. Eftersom du äger ditt hus, och det har du köpt i efterhand. Med det argument du använder bör du inte få flytta in i ditt hus eftersom du inte är född där…

     Dessutom äger du ditt hus, men man kan inte äga ett helt land. Right?

     Så självklart värnar jag mitt hem. Men det spelar ingen roll för debatten, då skillnaden på mitt hem, och mitt land är stor.

     Tycker vi kan fortsätta debatten någon annanstans, då detta är Per-Elis blogg, där vi bör diskutera vad han skriver, och inte ha någon allmänpolitisk debatt.
     🙂

     Svara
     1. Gustav

      Håller med att denna blogg inte ska vara någon plattform för våra olika åsikter.

      Men att säga att någon är sexistisk och nationalist i negativ bemärkelse, var väldigt lågt. Så har jag inte uppfattat bloggaren och det var det jag bemötte.

      Ha en fortsatt trevlig kväll så kan vi ta debatten om svenskhet någon annan gång.

 7. Debattvillig

  Bra sagt Gustav!

  Sen att MP inte har någon politik överhuvudtaget värd att nämnas är en annan historia.

  Gällande Edvin och påhopp. Va gör du just nu? Exakt samma sak som P-E. Ser att han fick dig snyggt i fållan som en duktig ko. Du insåg inte att han vevade in dig medvetet?

  Spara retoriken och slagen under bältet till valkampanjen och gör nåt bra av det.

  Sen kanske det inte anstår en ordförande för ett stort parti i kommunen att slänga sig med detta.

  Men vad vet jag……….

  Svara
 8. Gustav

  Debattvillig:

  Problemet är ju att miljöpartiet har en politik.

  Djurskyddet där de lyckats infiltrera in djurrättalliansen på vissa Länsstyrelser samt få med media att göra en TV serie om djurskyddshandläggarna där bilden av en del av ägarna är minst sagt vinklad.

  Försvaret kan ju också vara värt att nämnas fast där är nästan alla andra partier lika goda kålsupare.

  Ovanstående kan man knappast lasta Edvin för men det hade varit intressant om han kunde redogöra för egna erfarenheter av att ha fjäderfä och inte bara läsa utredningar som kommer från SLU alt djurrättalliansen.

  Svara
  1. Edvin

   Hej igen!

   Har faktiskt 17 hönor, en tupp, två katter, och snart tre grisar här ute på gården. Så kan faktiskt en del om hönsgårdar, men inte politiska sådana.

   Sen är jag helt med på vad du säger om TV-serien på TV du pratade om. Tycker också det visats en väldigt vinklad bild i vissa avseenden, samtidigt som det inte sett bra ut i väldigt många avseenden också.

   Att vi skulle ”infiltrerat” in Djurrättsalliansen låter väl kanske inte jättetroligt… Har du något konkret exempel skulle det underlätta.

   Svara
   1. Gustav

    Hej Edvin.

    För det första vill jag berömma dig för att du håller en god ton.

    Du kan börja kolla på vilka personer på Länsstyrelsen i Halmstad som inte fick åka ut på inspektioner pga att informationen fördes till djurrättalliansen/djurensrätt och i några fall till Ekot. Det är väl ingen hemlighet att journalister är vänstervridna med en övervikt på MP?

    När det gäller dina grisar hoppas jag att du slaktar de i deras hemmamiljö och jobbar för att det ska bli lagligt igen och inte skickar iväg de på en lastbil till ett slakteri som etablerade partierna tycker du ska göra?

    När det gäller TV programmet om Länsstyrelsen som gick ut med sina FBI inspirerade jackor och kontrollerade djurägarna, vad tycker du gränsen ska gå. Självklart ska djurägarna kontrolleras, men ska de hängas ut i TV? Nästa steg är väl att hänga ut någon i TV som ger sina barn skräpmat eftersom de inte lärt sig laga mat från grunden.

    Svara
    1. Edvin

     Hej!

     Att det är övervikt av vänstervridna och Miljöpartistiska journalister är väl inte direkt någon sanning. Majoriteten av våra Svenska dagstidningar är liberala, AB är ”oberoende socialdemokratisk”, Dalademokraten likaså, ETC är socialistisk, de tre jag kn komma på som är vänstervridna. Vår egen, SkD är oberoende Centerpartistisk. Hur nu det går ihop…

     Vad gäller mina grisar ska de inte slaktas utan vara sällskapsdjur, samt i utbildande syfte.

     Ang. Tv-programmet är det väl inte något jag vill ta en debatt om, då jag inte vet alla situationerna, och inte sett alla programmen, men överlag håller jag med dig att det är fel att hänga ut folk såhär i TV.

     Svara
     1. Gustav

      Bra Edvin. Viktigt med utbildning.

      Grisar är smarta djur så ta dit Lars så kan de lära honom ett och annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.