Få beslutsmässiga om turistsammarbetet trots hot om konsekvenser

När jag gick in i Hörbysalen i kommunhuset på måndagen hade jag redan bestämt mig – jag tror inte på att man kommer uppnå intentionerna med turistsamarbetet ”Mittskåne”.

Det finns mycket lite i det material som delades ut inför sammanträdet som tydligt visar hur ekonomin i bolaget skall fungera. På fullmäktige tog jag som exempel att VD lönen brutto ligger på 80-90kkr/månad. Dessutom har man tvingats att kompromissa tillbaka turistbyrån utan att budgeten förändrats… och den kostade 900 kkr/år. Var skall alla de pengarna komma ifrån – inte från de 700 000 i service avgifter i alla fall som man kalkylerar med.

20140224_194947

Ahlkvist hotade vitt och brett men utan effekt

Alla som gick upp talade vitt och brett för att det skall vara en turistbyrå i centrum. Majoriteten av dem som talade hade varit med i KSAU och beslutat att den skulle flyttas från centrum upp till biblioteket, däribland kommunalrådet. Ja, ja, så kan vindarna svänga i Hörbypolitiken.

Ahlkvisten försökte sig på en rövare med att Skerup var jävig och hotade med att det kunde kosta kommunen massor med pengar om man inte skickade ut Skerup.

Skerup själv kontrade med att Ahlkvisten var jävig för att han sitter i Leaderstyrelsen och varit med och lagt ut beställningsjobbet om företaget ”Mittskåne”.

Ordförande Göte Andersson slog snabbt och effektivt ner på de båda kombattanterna. Det ska bli spännande och se om Ahlkvisten vågar anmäla beslutet att låta Skerup vara kvar eller om det i vanlig ordning var massa varm luft från det hållet. Vi som varit med ett tag känner igen taktiken, bland annat på ett kommunstyrelsesammanträde november 2012 där kommunalrådet hotade med att man begick brottet urkundsförfalskning om man inte röstade som han.

Nästa hot var att ungdomsjobb för en halv miljard skulle försvinna från Hörby om man inte röstade för förslaget. Tredje hotet var att Hörby skulle bli ifrånseglat av Eslöv och Höör om vi inte sa ja ikväll.

Ingen utom de vanliga vapendragarna går på dessa angrepp längre. Trots det fortsätter de komma.

Som enda fullmäktigeledamot (om jag hörde ordförandens uppläsning rätt) hade jag beslutat mig för att yrka avslag till förslaget. Nu kom vi aldrig till det stadiet eftersom det blev omröstning om en återremiss som slutade 19-19 till ”återremiss”-sidans fördel.

Jag vet inte riktigt vad som skall utredas ytterligare. Det är ett riktigt dåligt toppstyrt förslag och det kan man inte fixa till med lite ompaketering.

Nåja, skall man in och ändra i bolagsordningen så måste processen i Eslöv och Höör göras om igen så då blir det varken ifrånsegling, försvunna ungdomsjobb eller överklaganden.

Uppdaterad: Skd 2014-02-26

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.