Hur kan det som är fel i Skurup vara rätt och effektivt i Hörby?

I Skurups kommun pågår en diskussion om huruvuda man skall ha kvar det kommunala fastighetsbolaget SKAB. Den moderata politikern och kommunstyrelsens ordförande Niklas Sjöberg håller inte med om den Socialdemokratiska kritiken.

fel_ks_o_ordf_satidigt

Skd 2014-07-17

Det moderata kommunalrådet i Skurup konstaterar även på en fråga i Skånskan 2014-07-17 att det inte är lämpligt att vara kommunstyrelseordförande och ordförande i kommunalt bolag samtidigt. Niklas Sjöberg konstaterar med emfas att det är olämpligt att sitta på två stolar vilket innebär jävssituationer.

Här i Hörby har vi två bolag med konstellationen att kommunstyrelsen ordförande är ordförande i båda bolagen. Som skäl för det angavs att det är en effektiv styrning. Jag har dock samma uppfattning som kommunalrådet i Skurup om att det innebär jävsproblem. 2012 skrev jag en motion om problemet.

Jag motionerade om att vi borde sluta upp med toppstyrningen och föra in i kommunens författning att samma person inte kan sitta som kommunstyrelses ordförande OCH vara ordförande i de kommunala bolagen samtidigt. Det var viktigt att formulera det skriftligt eftersom den skadliga praxisen nu har satt sig i Hörby.

Naturligtvis så kom Lars Ahlkvist och hans kumpaner fram till att det var juridiskt omöjligt att formulera detta och väldigt ineffektivt att ha olika personer på posterna. Vad som är jäv i Skurup är effektivt i Hörby.

Motionen kom efter skandalhösten när tavelaffären blossade upp. Där framkom det hur Lars Ahlkvist hade beställt konst från sin kompis utan upphandling. Det gjorde han inom ramen för det kommunala fastighetsbolagets HIFAB och med finansieringen kommandes från kommunstyrelsens kassa för oförutsedda utgifter. Så himla effektivt i Hörby – troligtvis jäv i Skurup.

Det förslag som var moraliskt riktigt att rösta ”Ja” till visade sig vara enkel biljett ur Moderaterna i Hörby. Alla Moderater som röstade för förslaget att formellt skilja posterna åt har blivit utkastade ur partiet. Just den voteringen har, i alla fallen jag känner till, anförts som orsak av Eva Lindholm(M) till kandidaterna för att man inte har varit lämplig som kandidat på Moderatlistan inför 2014.

Med ett och samma argument har de personer i besittning av en etisk förmåga sållats bort från Moderatlistan i Hörby. Det som är ett ”Absolut inte!” hos andra Moderater i Skåne är ”Effektivt” hos Moderaterna i Hörby. Effektivt både vad gäller toppstyrning av kommunen samt att bli av med etiska principer i de interna diskussionerna.

Efter konstaterandet att Moderaterna i Hörby inte är vanlig moderater kan vi även konstatera att den vanlige moderaten i Skurup har rätt:

”Kommunstyrelsens ordförande skall hålla ihop ekonomi. Ordföranden i SKAB [fastighetsbolaget] skall ha fastigheterna som prio ett.”

Här i Hörby så lyckas kommunstyrelsens ordförande inte hålla ihop ekonomin med miljonförluster. Ordföranden i fastighetsbolaget å sin sida har konstinköp som prio ett.

Dags för förändring månntro? Val 2014…

2 svar på ”Hur kan det som är fel i Skurup vara rätt och effektivt i Hörby?

 1. Björne

  Helt rätt Per -Elis!
  Dessutom har ahlkvisten i frågor som rör såväl ekonomi som fastighetsförvaltning noll koll.
  Ja ändra på detta efter valet!

  Svara
 2. Debattvillig

  Ja diktato*host*herr Ahlkvist har satt sin sista potatis i politiken.
  Han borde kunna luta sig tillbaka efter alla eventuella mutor, slippa äta efter att ha smörjt kråset på skattebetalarnas bekostnad.

  Inte undra på att politikerföraktet sprider sig som ett virus i Sverige med parasiter som Ahlkvist vid rodret!

  Oj! Var jag elak nu?
  Som man bäddar får man ligga Lars.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.