Majoritetsmöte inom soc på lördagen


På lördagen träffades femklövern inom Socialnämnden för att gå igenom nästa veckas möte. Det var ett tag sedan vi träffades utanför nämndmötena, men vice ordförande Maria Danielsson (c) tar initiativ när ordinarie ordförande har tagit timeout på obestämd tid.

Nästan mangrann uppslutning, Från vänster ser man Venche Larsson(m), Kamer Bytychi(m), Olle Aronsson(kd), Lars Eriksson(m), Martin Nilsson(m), Maria Danlielsson(c), Erik Ridderby(mp), Staffan Salomonsson(m), Eva Lindholm(m), Bengt Hedlund(m). Frånvarande var Eva Nyman(fp) och Gunvor Håkansson (c) samt Jane Cimmerbeck(mp)

”Världen väntar inte” är titeln på en bok av Gunnar Hökmark, och det samma gäller socialnämnden i Hörby. Vi kan inte vänta längre på att ledarskapsproblemen skall lösa sig, utan måste jobba runt det. Så mötet i lördags var ett lysande initiativ från Maria.

Det absolut viktigaste ärendet var den nya organisationen inom Socialförvaltningen. Spontant tycker jag det verkar vara en mycket bättre organisation under uppbyggnad. Experimentet med centrum från förra förvaltningsledningen verkar vara borta för evigt och en mer traditionell organisation införs. Detta är en pusselbit till att komma till rätta med den sociala sektorn i Hörby, syftandes till att få en kostnadseffektiv och bra hantering av brukarna av de tillhandahållna tjänsterna.

Som alltid tycker jag budgetuppföljningen är spännande. Tyvärr verkar ledtiderna för att få fram den ekonomiska statusen vara för långa för att vi ledamöter skall kunna reflektera över den i ro innan mötet. Det brukar bli lite rörigt på just den punkten. Min förhoppning är att processen som leder fram till bokslutet kan kortas ner så att vi redan helgen innan kan få tillgång till informationen och diskutera den i förväg, och inte på nämndmötet som nu brukligt äro.

Det fanns mycket att diskutera även utanför agendan. Detta visade sig under rubriken initiering av nya ärenden. Många positiva idéer. Framför allt så kommer det en inbjudan från CMU (eller IFO som det heter i verkligheten utanför Hörby) efter vårt lyckade måndagsmöte med handläggarna, om mer utbildning runt den lagstyrda verksamheten. Vi konstaterar att hela nämnden, och inte bara arbetsutskottet, skall vara delaktig i utbildningsinsatserna. Även detta är jättebra och jag är glad att vi får till det efter över ett års önskemål och prat om att arrangera utbildningen.

Miljönämnden har varit på inspektion i Frostaskolans kök och funnit miljön undermålig. Eftersom vi har har ansvar för vår anställda har en arbetsplatsundersökning gjorts. Ytterligare utredande om behoven som föreligger i köket skall genomföras till en kostnad av 100kkr(!). Resultatet av denna hoppas jag kommer bli en tydlig kravspecifikation mot fastighetsförvaltningen inför ombyggnaden av köket. Vidare förutsätter jag att kostnaderna tas ur kommunens investeringsbudget och inte belastar socialnämndens budget.

Det känns bra att vi nu tar ett omtag efter cirkusen om upplösning som initierades av kommunledningen i slutet av förra året. Nu tittar vi framåt och jag kan konstatera att vi kommer vara mycket bättre synkroniserade, under Marias ledning, inför kommande möten. Det känns bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.