Vad är det som inte kostar en halv miljon?

Av | 2012-01-10


Kommunstyrelse igår eftermiddag. Jag var bara ersättare på mötet, dock inte när våra fastighetsmagnater blev utskickade under ärendet om snöskottningen. Men det hindrade inte att jag engagerade mig. Om man skall tro viljan hos kommunstyrelsen, när Socialnämnden diskuterades, så är det så att vår kommunstyrelseordförande vill ha mer uppmärksamhet från min sida på sin nämnd än vad jag tidigare har kunnat allokera. Vet inte om man skall se det som ett hot eller löfte… Nåja, mer om Socialnämnden och snöskottningen i senare inlägg.

När jag satt på mötet insåg jag ett återkommande mönster:

I ärende 3 läser jag att arbetet med att färdigställa översiktsplanen kommer kosta kommunledningskontoret 500 kkr för 2012 och ytterligare 500kkr för 2013.

I ärende 7 kommer vi till Trädpromenaden, som även den kommer kosta 500kkr.

I ärende 9 är vi tillbaka på snöröjningen – gissa vad den går på? En låg oddsare, men även den kommer kosta 500kkr.

Är det så att man har hittat en summa som är ungefär lagom. 500kkr, varken för mycket eller för litet. Undra om summan är proportionerlig med invånarantalet, så är motsvarande summa i Malmö 10Mkr – inte undra på att Reepalu kan fixa hem coola projekt; I stället för översiktsplan får man Öresundsregion, i stället för en trädpromenad får man i Malmö en Öresundsbro, i stället för vägtrumma i Osbyholm får man en Citytunnel. 

Skulle inte förvåna mig att om kostnaden för utsparkandet av Socialnämnden i ärende 20 också kommer landa på runt en halv miljon, men det var det ingen i den församligen som var intresserad av att diskutera.

Särimner - kommunens konto för oförutsedda utgifter

Men man förstår dynamiken i kommunekonomin mer och mer ju djupare man tittar på hur det fungerar. Ta detta med kommunstyrelsens kassan för oförutsedda utgifter – den besitter samma mytologiska möjligheter som man i Valhall nyttjade för att varje kväll ha fest. Kommunens Särimner verkar vara outsinlig för alla behjärtansvärda projekt. Bara på gårdagens möte vittjades 900kkr ur den. Tack och lov för  den milda vintern som gör att kostnaden för väghållningen ute i Ludvigsborg, som tas ur Särimner, blir lite billigare. Ironiskt nog är summan för väghållningen i Ludvigsborg ligger på runt 500kkr den också…

Blir det någon sensmoral då? Tja, kanske att om man ser något som kostar 500kkr, då gäller det att se upp för den svenska logomheten.

Men skall man säga något positivt, vilket jag kan kosta på mig så här på säsongens premiärmöte, så måste jag konstatera att de nya protokollet är mycket bättre med en enklare summering. Mycket bra faktiskt! Kommer ihåg när jag lade ett medborgarförslag om förbättring av protokoll, då var svaret att det var alldeles för mycket jobb. Men det gick ju bra trots allt! Härligt!

Ett svar på ”Vad är det som inte kostar en halv miljon?

  1. debattvillig

    Ja inkompetensen visar sitt rätta ansikte inom kommunens ledning med vissa undantag när man läser detta absurda innehåll på mötet.
    Kommunstyrelsen med Lars Ahlkvist i ledningen trampar snett gång på gång och gör blundrar som sätter Tobleroneskandalen i skymundan.
    Hade vi haft verklighetsförankrade tjänstemän och politiker i ledningen hade vi haft en blomstrande kommun med en högre attraktionskraft. Våra skulder som upptagits samt uppkommit inom kommunen hade kunnat undvikas och vi hade kunnat ha ett överskott om man hade agerat på hela andra sätt. Som tidigare nämnt, och detta kan inte nämnas för mycket tyvärr. men problemet är att politikerna idag sitter i skyddad verkstad, även till stor del våra tjänstemän då nepotismen är skyhög i mina ögon. Hade detta skett inom vilket börsnoterat företag som helst eller inom det privata näringslivet hade inte deras tjänster varit långvariga. tänk om detta hade hänt inom tex kinnevikkoncernen? hade stenbeck levt (R.I.P) så hade hade inte bara satt en 45:A i häcken på personen, utan på ren engelska ”unleach the hounds!” det är skamligt att man inom kommunen rider sina mandat som bush red sitt sina krig. Oops, gjorde jag konstiga jämförelser nu? ja man blir som man umgås höll jag på att säga. lika barn leka bäst Lars! en dag kommer tillfället då jag som medborgare kan tala om detta även mellan 4 ögon med politikerna. Jag tänker inte hålla tillbaka med min kritik. men det är ju det som är fördelen i sverige, vi har yttrandefrihet 😉

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.