Vem har tillgång till att publiciera redaktionell-likt material på kommunens webb

På behörigt avstånd från all uppståndelsen i Hörby angående vänskapsband, arvoden och annat vi känner allt för väl till i kommunen, får jag en ny olustkänsla. Det är en sublim känsla av obehag om hur, och till vad, kommunens informationsresurser används.

På kommunens hemsida är både kommunens högsta tjänsteman och kommunens näst högsta politiker ute och propagerar för sina åsikter och genomför tillrättalägganden i relation till de avslöjanden som SkD kommer med. Läs utdragen från kommunens hemsida:

Jag noterar att etablissemanget tar för sig av kommunens resurser för att förklara och rättfärdiga sina handlingar. Journalisten på SkD har stött på samma fenomen innan publiceringarna som vi nu ser efter. Anders Isberg kommenterar:

Hörby kommun har sedan många år en informatör anställd. Det är bra att ha när kommunchefen Arne Bertilsson vill tillrättalägga kommunens bristfälliga hantering och hans egna mindre genomtänkta uttalanden.

Att detta sker anser jag vara anmärkningsvärt och osmakligt. Extra osmakligt är det när en numera privatperson angrips där denne inte har möjlighet till samma resurser för att ge gensvar. Det är den före detta kulturchefen som kritiseras på kommunens hemsida av den dynamiska duon. Är det rimligt att agera så här? Vad som vore balanserat vore en insändare från de båda herrarna.

Berättelserna på kommunens hemsida är försåtliga då de ger sken av att vara av redaktionellt journalistiskt objektivt material. Alla som tittar närmare ser dock att detta är en sakinlaga med ett tydligt syfte. Politikern i fråga har lagt ner sin blogg för att där sluta föra fram sin version av händelserna – är det så att detta är den nya verkligheten vi ser; att kommunens hemsida är den nya bloggen, med stöd av en informatör som till råga på allt är betald av skattebetalarna.

Jag var naturligtvis tvungen att först kolla om det är så att vem som helst kan komma till tals på kommunens hemsida. I morse skickade jag in en artikel som skulle kunna läggas upp likaväl som de båda herrarnas.  Efter en kort mail konversation fick jag reda på av informatören att jag inte hade tillgång till denna kanal.

Följande oskyldiga artikel önskade jag ha upp på kommunens hemsida:

Fanns möjligheter att engagera barnen som aktörer och inte bara som statister

Det är inte så att det bara fanns ett förslag som det framkommer i tidningen. Även andra förslag har presenterats under processen.

Den moderata kommunpolitikern Per Elis Jansson har flera gånger påtalat möjligheten att barnen i kommunens skolor tillsammans skulle kunna göra en monumentalmålning.

Per Elis Jansson säger att det fanns ett ypperligt tillfälle att involvera ungdomarna i processen och därtill kanske spara en halv miljon kronor på kuppen.

Tyvärr framgår det inte av något av protokollen att detta förslag har kommit fram, så frågan är processen har fungerat där många individer har blivit hörda och involverade.

Nu så här efteråt står det dock klart för Per Elis Jansson att det fanns möjlighet att själv bli en del av målningen. Per Elis ger följande kommentar:

– Självklart hade jag ställt upp. Jag vet inte om min kropp skulle klara att bära upp en riddarrustning, men jag skulle, vilken dag som helst i veckan, kunna ta på mig min fleece jacka och posera.

Efter liten påstötning kommer den ovan nämnda informatören tillbaka och säger följande:

Kommunens hemsida ska redovisa kommunens officiella inställning och inte enskilda politiska uppfattningar. Den politiska åsikt som du framhåller i din text har varken varit uppe till diskussion eller beslut i kommunen. Nyhetsflödet på kommunens officiella webbsida är heller inte platsen för en debatt.

Det är ju en trevlig princip, men om den skall finnas måste den tillämpas universellt. Det kan inte finnas en regel för kommuntoppen och en annan regel för mig som enskild fullmäktigeledamot. Kommunens officiella hållning skulle i dess striktaste mening betyda att kommunfullmäktige gör ett yttrandet – jag har svårt att se att kommunfullmäktige har delegerat dessa skumraskaffärer.

Att nyhetsflödet på webben inte skall vara en plats för debatt är även det motsägelsefullt med tanke på att just debatten med Skånskan och den före detta anställda tas just där. Så principer och praktiken går på tvärs, även den som är ansvarig för det vet om det. Med tanke på beroendeställningen kan man inte lasta informatören för att bristen på etik innanför väggarna läcker ut på webben.

Vad är nästa steg nu när man redan är ute på det sluttande planet? Är det så att vissa listor i valet kommer att kunna använda sig av kommunens webb som sin officiella kanal? Även Kreml har har röda tegelstenar i murarna…

3 svar på ”Vem har tillgång till att publiciera redaktionell-likt material på kommunens webb

 1. Debattvillig

  Denna soppan är värre än en sandlåda full med snoriga, obstinata treåringar. Att kalla Hörby för nya svinarp är att förnedra svinarp tyvärr. Jag skäms å det grövsta att bo i en kommun som Hörby just nu med den infantilt låga nivån bland politikerna som just nu visar sitt rätta ansikte.

  Detta enda rätta i detta läget är att 1. Göra ett pressmeddelande om att man hela tiden mörkat sanningen. 2. I densamme även annonsera sitt avträde. 3. Stå för sina lagbrott, moraliska tvetydigheter och tvätta buken och ta en eventuellt efterföljande polisanmälan med gott mod.

  Jag skäms så in i helvete rent ut sagt (ursäkta språket) över att behöva leva med faktumet att jag bor i den kommun som har allra mest hjärndöda och skrupelfria politiker i maktens korridorer.

  Svara
 2. Anita Ullmann

  Jag lutar åt att hålla med dig i denna punkt, vad gäller användandet av hemsidan. Jag fick en känsla av obehag när jag såg de två inläggen. Visst var det just denna problematik som ledde till att politiska bloggar inte skulle vara kopplade till kommunens hemsida, eller?

  Svara
 3. Pingback: Men det var ju just det som var poängen!!! « perelis.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.