Småskalighet och naturvärden på väg in i näringslivsplanen

Idag har handlingarna kommit ut för kommunstyrelsemötet denna månad. Ärende 15 (ärendebilaga) handlar om näringslivsplanen. I år har besöksnäringen hittat in i planen fast bara på sista stycket. I praktiken finns ingen konkret plan, men äntligen lyfter man fram det regionala samarbetet Tourism in Skåne, som jag pekade på i debatterna i Fullmäktige angående tursitbolaget.

Man konstaterar i planen att ”Småskaligheten och naturvärdena har möjlighet att utvecklas och skalas upp”. Om nu småskaligheten är en tillgång så skall man väl inte skala upp den. Än mer besynnerligt är skrivningen om att det ”finns några större anläggningar som med rätt stöd kan fungera som dragare”. Är det så att större företag skall särbehandlas eller varför letar sig den denna skrivning in i planen? Alla företag har rätt till samma stöd på ett jämlikt sätt.

Men jag får inte skrivningarna att gå ihop med de andra aktiviteterna som pågår i kommunen angående landsbygden. Centern har tidigt och tydligt värnat landsbygden mot den industriella exploatering som planeras men hur kan andra rösta för näringslivsplanen när man samtidigt stödjer vindkraftsparken?

Positivt är även att Folkpartiet i dagens tidning går ut och värnar de tysta områdena. Äntligen är det fler som vågar ta bladet från munnen om vansinnet som pågår i vindkraftsparken i de östra kommundelarna. Både Vänsterpartiet och Kristdemokraterna har även de tidigare konstaterat olämpligheten.

Så trots att vindkraftsparken är ett uppenbart felaktigt projekt så misslyckas både Miljö-Moderaterna och Socialdemokraterna att avbryta projektet. Varför är det så att dessa tre betongpartier framhärdar i skapandet av ett gigantiskt industriområdet i de tidigare orörda delarna i kommunen?

Tillsammans har Socialdemokraterna och Moderaterna majoritet. Så länge dessa partiet klart och tydligt inte sätter stop för  vindkraftsäventyret så är det farligt att lägga sin röst där i höst. Fast även om folkopinionen mot projektet skulle nå partibunkrarna i betongpartierna, vad skulle då ett vändande under galgen vara värt? Sannolikheten att populistiska ställningstagande håller sig över en mandatperiod är tämligen låg.

4 svar på ”Småskalighet och naturvärden på väg in i näringslivsplanen

 1. Sven

  Gärna vindkraft, men inte här.

  Det är samma sak överallt i landet, bygg gärna men inte just här.

  Folk vill ha alla fördelar men inga nackdelar. De som är för vindkraft vill ha det någon annanstans. Vi får nog acceptera att vi har lite olägenheter lite här och där.

  Svara
 2. Debattvillig

  Finns ju tyvärr inga fördelar Sven gällande vindkraft. Av nästan 1400 verk som är inkopplade i Sverige får vi drygt 5% per år totalt i förbrukning.

  Svindyra verk, hög subvention, dålig LCA, etc etc.

  Alla källor finns i min blogg om du vill konkretisera.

  Svara
 3. Gert Nygren

  Perelis, du glömde bort att SPI välfärden för 1,5 år sedan, var det första partiet som gick ut och öppet deklarerade det vansinniga med etablering av en vindkraftspark på Linderödsåsen. Vi i SPI Välfärden är till 100 % eniga om att Linderödsåsen skall bevaras som tyst område. Vad jag erfar är inte alla dina nya parti kolleger helt enig med dig i denna fråga.
  SPI välfärden har inget emot ny vinkraft, men den skall uppföras där man får ut mest effekt samt gör minst skada på natur och människors välbefinnande, det vill säga till havs och längs våra större vägar på slättbygden.
  Dina gamla parti nya ”Moderaterna” med den ny ledaren, klargjorde i utskick till hushållen inför EU-valet, att man var för att bevara den unika natur/landsbyggd som vi har kommunen, Inte betyder väl detta att man är för en etablering av en vindkraftspark på Linderödsåsen, eller vad tror du? Det är ju val om 3 mån, 9dag, 9 tim, 27 min.

  Svara
 4. Åsa

  Tysta områden lyser med sin frånvaro i Hörby kommuns nya översiktsplan. Dessa områden är numera en bristvara och kommer i framtiden att bli allt mer värdefulla. Att ignorera detta faktum i ett så pass viktigt dokument som en översiktsplan är en stor brist. Hörby kommun borde ha ett ansvar att ge detta område ett skydd. Hörby gränsar dessutom till Kristianstads tysta område. Vad hände med samverkan över kommungränsen i detta fallet?
  Nåja… jag är inte förvånad.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.